Кои са „червените буржоа“ от ул. „Оборище“, които развалят демократичния свят на премиера?

Кои са „червените буржоа“ от ул. „Оборище“, които развалят демократичния свят на премиера?

А червената буржоа след 1944 година какво правеше? Кой живееше в най-хубавите апартаменти тогава? На “Позитано”, на “Оборище”, в центъра? Те ще говорят сега за апартаменти. А ние в село Банкя си карахме жигулитата и им гледахме мерцедесите.

Бойко Борисов, 21 март 2019, ЕП, Брюксел

Ние живеехме в колиба, две стаи в Банкя – със сестра ми в една стая, докато бяхме и студенти. Включително майка и татко бяха в другата стая. Други разбирам, че имат наследство на „Оборище“, на „Позитано“, в „Лозенец“ – ами хубави наследства. Да видим техните родители къде са работили тогава.

Бойко Борисов, 22 март 2019, ЕП, Брюксел

Софийската улица „Оборище“ е проектирана по времето на Батенберг през 1879 г. В бързо развиващата се тогава нова столица “Оборище” става още с първите си сгради една от най-престижните улици. Къщи на нея се строят от индустриалния, търговския, политически и културния елит на страната, а между номера 15 и 31 се оформят дипломатическите корпуси на Франция, Холандия, Хърватия, както и на съседни улици. Така ул. “Оборище”  и районът около нея се обособява като предпочитано място за живеене на силните на деня и на придворния елит – независимо от историческата епоха и държавния модел на управление.

Тези дни премиерът Бойко Борисов напомни отново за елита от „Оборище“, наричайки го „червени буржоа“ по време на откриването на бюст-паметник на Атанас Буров в Европейския парламент, а поводът за възмущението – обществената реакция от поредния апартамент на партийния му заместник Цветан Цветанов.

Кои медийни босове и други величия живеят сега и в близкото минало на “Оборище“?

В къщата на Буров – първата, построена на улица „Оборище“ 1, са живели синът и дъщерята Милко Тарабанов – представител на България в ООН, прочул се с това, че  подслушвал американците. Провеждал сбирките на българското посолство в градинката, за да не го подслушват и него. Основен доносник по делото на Иван Асен – българският шпионин, убит от комунистите.

Лъчезар Аврамов – неговият син Димитър Аврамов (втори съпруг на Богдана Карадочева) и внукът му, прочул се с филма “Снимка с Юки”. Лъчезар Аврамов е проверяван  за източване на пари от БНТ и Филмовия център за външни продукции.

Красимир Гергов – медиен и рекламен бос, купил къщата на тютюнотърговеца Крум Чапрашиков.

Васил Василев – синът му е съветник на президента Румен Радев. Василев (наемодател на червената телевизия и водещ в ТВ „Евроком“ на предаването “Не се страхувай”) я купува от Янчо Таков  за 300 000 долара – космическа цена в 1990 г. Жилището се намира на втория етаж на 5-етажната сграда на „Оборище” 33. На последния етаж живее Лили Иванова.

Самият Янчо Таков – бивш водещ на ” Всяка неделя”, живее там като наследник – син на Пеко Таков и жена му Вълка Горанова. Те от своя страна се настаняват там след 9 септември 1944 г. Къщата е била на собственост на старите пловдивски фабриканти “Стоянъ Маринов и синове”, които са имали кожарски фабрики. Тогавашната стойност на сградата е 14 282 409 лв. Същата, след като е “одържавена” е предадена на О.С.П. “Софжилфонд” за стопанисване, а собствениците са изгонени.

Червените придворни се нанасят в жилищата на „Оборище” 33 – всяко, от което е от 266 квадратни метра, с цел впоследствие те да бъдат закупени на ниски цени.

Според разследване на журналиста Ненчо Ненов отпреди 10 години, закупуването на жилищата на ул. „Оборище” 33 по времето на Тодор Живков става така:

Партерът – 266 кв.м е закупен от Мария Лазарова за 7000 лв.;

I етаж – 266 кв.м е закупен от Георги Тошев Настев – зам.-министър на народното здраве за 22 770 лв.;

II етаж – 266 кв.м е закупен от Надежда Папазова – другарката на Начо Папазов – министър на науката;

III етаж – 266 кв.м. + 2 гаража, е закупен от Вълкана Горанова – другарката на Пеко Таков, за сумата от 24 721 лв.

IV етаж – 266 кв.м. е закупен от Величка Цветкова Бошнакова – другарката на зам.-министъра на вътрешната търговия другаря Бошнаков.

V етаж – 266 кв.м. е закупен от певицата Лили Иванова, когато беше снаха на Пеко и Вълкана Такови.

По груби сметки цялата сграда е изкупена за около 110 000 лева при занижената и реална оценка от 14 282 409 лв.

До 10 ноември 1989 година те дори не плащали ток и парно. През 1992 година, когато влиза в сила Законът за реституцията, подплашени, че златните имоти ще им бъдат отнети, червените аристократи предприемат нова стъпка, за да са на далавера – продават скъпо и прескъпо.

Така фамилията Такови, платила за жилището 24 хиляди, го продава за 300 000 долара.

Наследниците на “Стоян Маринов & Синове” така и не успяват да се преборят за бащините си имоти.

Кои други медийни босове са на „Оборище“?

Шефът на „Дарик радио“ Радосвет Радев е закупил имота под Лили Иванова за 1 300 000 евро миналата година от бизнесмена Андрей Гюрковски.

Фирмата “Каолин” на Иво Прокопиев е закупила наследствената  къщата от Георги Липовански – деец на СДС. Сделката минава “скандалния бизнесмен” Пепи Гърка.

Боян Трайков (починал) – бивш шеф на Комитета за радио и телевизия, на БНР и на БТА.

Павел Писарев – бивш шеф на БНТ, на „Българска кинематография“, за.-министър на културата.

Михаил Заимов – водещ в БНТ, брат на бившия подуправител на Българската народна банка Мартин Заимов.

Маргарита Михнева – разследваща журналистка, водеща на ТВ предавания, купила жилището си на „Оборище“ от комуниста Димитър Жулев през 1989 г. Братът на Жулев е бил посланик в Москва. Съседи на Михнева все още са стари комунисти и ченгета – Иван Панев, Юли Бахнев.

Списъкът може да бъде много дълъг – като на вечерна проверка. Но не на падналите за свободата на отечеството, а на тези, които се определят като елит, без значение времето и системата.

И понеже София расте, а населението ѝ се увеличава, „Оборище“ вече не стига и елитът строи и на други красиви улици – например ул. „Латинка“…

BIG5

Подобни новини

Вашият коментар