Превърнаха Шкорпиловци в тоалетна и сметище

Превърнаха Шкорпиловци в тоалетна и сметище

Туристи превърнаха неохраняем плаж в тоалетна и сметище. От месеци брегът до Шкорпиловци е заринат с боклуци.

„Всяка година по време и след сезона получаваме сигнали за замърсяването. На всички нерегламентирани и неохраняеми плажове има подобни гледки. Неведнъж са подавани сигнали от кметовете на малките общини, на чиято територия се намират тези къмпинги. Специално за Шкорпиловци имаме много сигнали, защото това е едно от местата, което предразполага към такъв тип туризъм”, коментира областният управител на Варна Стоян Пасев.

Става ясно, че плажовете се почистват всяка година след края на сезона. „Има регулярни почиствания, само ако плажът е на концесия. Лошото е, че с данъците на гражданите на тези общини се чистят боклуците на други, които не плащат и това е от дълго време. Надявам се скоро да влезе в сила Законът за устройството на Черноморското крайбрежие, за да може да се регламентират тези места за къмпингуване”, добави Пасев.

В понеделник край бреговете на Шкорпиловци изплува тялото на мъртъв делфин, за който институциите научиха от сигнал на NOVA.

„Разбрах от вас, че има сигнал за мъртво животно на плажа. При такива случаи делфинът трябва да се обследва от регионалното звено по опазване на околната среда и водите и от общината. Това, че има подадена информация до тел. 112, не означава, че сигналът е дошъл до кмета на населеното място”, допълни Стоян Пасев.

Подобни новини

Вашият коментар