Терасата на Лили Иванова е по-свещена и извисена от терасата на шефа на КПКОНПИ

Терасата на Лили Иванова е по-свещена и извисена от терасата на шефа на КПКОНПИ

Българският носител на Оскар Димитър Маринов странно преплита миналото си с терасата на примата. Само Комисията по досиетата пази тайните от българското минало на актьора

Терасата на естрадната прима Лили Иванова е видима отвсякъде. Не е необходим дрон, за да я огледаш и снимаш.

Терасата на Лили Иванова има свой собствен живот – ражда се, разширява се, почти е заела цялото покривно пространство на прочутата сграда на „Оборище” 33.

BIG5 направи проучване сред съседи на примата в квартала. Някои от тях споделят, че Лили Иванова дори влиза в конфликти със съседите си заради дострояването, води съдебни дела.

Пръв думата за терасата на примата отвори актьорът Димитър Маринов, прочул се като първият български актьор, качил се на сцената на Оскарите по време на 91-та церемония след като филмът „Зелената книга“, в който участва във второстепенна роля, печели наградата за най-добър филм.

Маринов, обаче, е популярен сред българските медии и със своята драма на дете, изгонено посред нощите от комунистическата функционерка Вълка Горанова.

Ето какво разказва той през февруари т.г. пред “19min.bg”:

„През 1976 г. Лили Иванова дойде у нас, за да помоли майка ми да се подпише под финалните документи, доказващи, че певицата е новият собственик. Лили поиска разрешение от осиновителката ми, за да купи въздуха над сградата и да построи апартамента си над етажа ни. Тя се държа много любезно, а по-късно дори ни покани на гости“.

Тук възниква въпросът защо популярният вече Маринов си измисля, че е виждал и разговарял с Лили Иванова? През 1960 г. комунистическата функционерка Вълка Горанова купува от фабрикантите братя Маринова апартамент на ул. “Оборище” 33. За пояснение – братята Маринови си построяват красивата кооперация за себе си, като всеки брат има по един апартамент от 260 кв.м.

Няма как през 1976 г. Маринов да е “разрешил” на Лили Иванова да “купи въздуха”. Маринов сам твърди многократно в ивтервюта, че е изгонен от Вълка Горанова, когато е бил на година и половина през 1960 година.

В община “Оборище” и до ден днешен се пази документация как Вълка Горанова “силово” изкупува таваните на сградата, а синът й Янчо Таков вдига ателие с площ 110 кв.м.

Но “славният” архитект забравя да бие плоча за основа и буквално върху главата на собственика на последния етаж (днес Радосвет Радев) издига жилището. И днес при дъжд или по-силно затваряне на врати или ходене с токчета, всичко се чува.

Дори за случаен минувач по „Оборище”, днес е видно, че Лили Иванова е разширила апартамента си с тераса, която дори е по-голяма от апартамента й. На нея се вее знамето на България, остъклена е стабилно и декорирана с пищна растителност. Отвън погледната е като стъклен дом.

При развода на примата с Янчо Таков съдът й присъжда собствеността на апартамента. Но никъде в нотариалния акт не съществува тераса. Дори известно време Янчо и съпругата му Рая с двете им деца съжителстват с Лили, разказват пред BIG5 живеещи в квартала по-стари софиянци. Янчо Таков и новото му семейство обитавали втория етаж, а певицата – построения от Янчо апартамент на покрива.

И тук отново се преплита името на актьора Димитър Маринов, който в едно интервю разказва как бил лежал в затвора Казичене с Янчо Таков през 1980 г. Шефът на затвора по това време – 1980 – 1983 г. – Николай Павлов, обаче твърди, че никога не е виждал Маринов.

BIG5 разполага с два документа от т.н. Комисия по досиета с председател Евтим Костадинов. В единия журналистката Маргарита Михнева в началото на април т.г. отправя питане към нея, като мотив посочва противоречивата информация, дадена от самия Димитър Маринов пред български медии за своето детство, осиновяване, престой в затвора и заминаването му в Америка. Маргарита Михнева пита още дали актьорът има открито досие за принадлежност към ДС, кой му е бил водещ офицер, кога е открито и унищожено досието му.

От последвалия отговор на Комисията става ясно, че Димитър Маринов не е публична личност по смисъла на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност към ДС.

От отговора става ясно още, че Комисията е осъществила контакт с прочутия носител на Оскар, за да разбере дали е съгласен да се предоставят документите му, но той категорично е заявил, че не желае те да се предоставят, както и контакти за връзка с него.

Последното изречение негласно крие отговор, че актьорът Димитър Маринов има документи за принадлежност към ДС: „В случай, че се разберете с г-н Димитър Маринов и имате неговото съгласие, документите, отнасящи се за него, ще Ви бъдат предоставени”.

Каква точно е историята на популярният вече носител на Оскар в комунистическия България остава забулена в мъгла. Напоследък актьорът не говори, не дава интервюта. Защо ли?

В не такава мъгла, обаче, остава да се извисява терасата на Лили Иванова, за която пръв Маринов споменава публично.

BIG5

Подобни новини

Вашият коментар