Цинкът е най-доброто средство в борбата с пневмониите, твърдят учени

Цинкът е най-доброто средство в борбата с пневмониите, твърдят учени

Австралийски учени установили, че цинкосъдържащите продукти унищожават пневмококите, които причиняват бактериалната пневмония. Резултатите от изследването им са публикувани в научната платформа PLOS Pathogens.

Експеримент с гризачи доказал, че недостигът на цинк в организма увеличава вероятността от възникване на пневмония три пъти. Според изследователите при дефицит на този елемент имунните клетки фагоцити понижават функциите си и не са в състояние да контролират разпространението на пневмококите. По думите на учените, цинкът се активира в огнища на инфекции, а това доказва, че е токсичен за микробите.

Неотдавна Световната здравна организация публикува данни, според които всеки трети жител на планетата страда от недостиг на цинк. Дефицитът се изразява най-често в косопад, снижен имунитет и бавно зарастване на раните.

Недостигът на този микроелемент в организма може да е причина за забавяне на растежа в детска възраст и в пубертета.

Най-много цинк съдържат червените меса, особено телешко и агнешко, както и черният дроб. От растителните храни високо съдържание на цинк имат пшеница и различни семена – сусам, мак, горчица. Цинкът се среща също в бобовите растения, ядки, бадеми, тиквени семки, слънчогледови семки и касис.

Подобни новини

Вашият коментар