Прасковата – здравословната бомба за имунитета ни

Прасковата – здравословната бомба за имунитета ни

В разгара на лятото сме и на пазара има огромно количество праскови. Освен че са много вкусни, особено когато са в сезона си, те са източник и на редица ползи за здравето.

Тези вкусни плодове са много богати на витамин С, отговорен за производството и правилното функциониране на клетките, както и на витамин А, който подсилва мембраните на клетките от респираторния тракт, като така предпазва от навлизането на микроби в кръвния поток. Прасковите съдържат и естествени антимикробни качества, които също работят в посока на по-добрия ни имунитет.

Грижат се за правилното функциониране на храносмилателната система ирегулират нивата на кръвната захар. Прасковите съдържат и пребиотици, които подхранват добрите бактерии и имат противовъзпалителни качества.

В посока поддържане на здравословно тегло работят антиоксидантите в прасковите, които контролират нивата на кръвната захар и инсулина, както и съдържанието на фибри и вода, които усилват усещането за ситост. Освен това, естествената сладост на прасковите ни е достатъчна, за да ни спре от това да посегнем към много по-калорични десерти.

С една праскова получаваме около 8% от дневната доза калий, който пък поддържа кръвното налягане в норма. Калият е естествен диуретик и спомага за извеждането на излишната течност и сол от организма, като така намалява напрежението върху сърцето и артериите.

Полифенолите, които се съдържат в тези плодове, могат да намалят растежа и разпространението на някои видове рак.

Не трябва да забравяме също, че прасковите са много полезни за очите и мозъка.

Подобни новини

Вашият коментар