В Белослав започва “Фестивал на шевицата” с участието и на варненски ученици

В Белослав започва “Фестивал на шевицата” с участието и на варненски ученици

Учениците от школата по приложни изкуства „Творилницата” при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна ще представят за пръв път свои бродерии в третото издание на Фестивал на шевицата, който ще се проведе в гр. Белослав на 7 и 8 септември, напомня Moreto.net.

Събитието обединява творци, краеведи, ентусиасти, фотографи, етнолози, които в дните на фестивала ще представят многообразието на традиционната шевица и богатството на българския фолклор.

Фестивалът, който ще се проведе на площада в Белослав и в ритуалната зала на НЧ „Съзнание 1926“, ще започне в 10 часа на 7 септември, когато на площада гостите и участниците ще бъдат приветствани от организаторите и от кмета на Белослав и ще завърши в 17:00 на 8 септември с концерт на оркестър „Белослав“ и Стелиян Василев – гайда.

Програмата включва разнообразие от дейности като тематични беседи с участието на видни етнографи, изложби, ревюта на носии от различни краища на страната, разнообразие от работилници. Предвидени са и концерти с народни песни и танци, както и занимателни секции за най-малките. Гостите могат да видят на живо занаяти като басмаджийство, резба, техниката за направа на камилчени китки, аксесоари за капанските носии, рисуване на шевични мотиви с пясъчна техника, а също и експозиция на аксесоари и бижута за ваешки носии.

Участници във фестивалното пространство са творци като везбари, автори на рисувани шалове с шевични мотиви, на трансфер върху дърво, на бижута и сувенири с шевици. Още производители на носии, части от носии, цървули, резбари, везани ризи, иконопис, кукли с народни носии, художествени произведения, вплели мотивите на шевиците, стъклопис, чанти и модни аксесоари със шевични мотиви, шапки и тениски.

На фестивала гостите ще могат да разгледат и четири интересни изложби – на Славян Стоянов, посветена на изчезващите села в България, на фотографа Асен Великов, на Етнографско-археологически музей – Елхово, и на колекционерите Радослав Радков и Илонка Станкова.

В ритуалната зала на читалището в Белослав Добринка Костова (Елхово), Милена Драгнева (Провадия), Светлана Радева (София), Проекта (Български корени), Росен Гацин (Белослав) ще изнесат интересни беседи на тема заняти, фоклор, традиции и бит.

Входът за всички събития е безплатен.

Подобни новини

Вашият коментар