ДИМИТЪР ЯНЕВ – ТЪПИ ОПРАВДАНИЯ И ПЪЛНО МЪЛЧАНИЕ ПО НАЙ-СЪЩЕСТВЕНИЯ ВЪПРОС. КАЖИ КОЛКО ДЪЛЖИШ НА ОБЩИНАТА, БРЕ, “НЕУДОБНИЯТ”?

ДИМИТЪР ЯНЕВ – ТЪПИ ОПРАВДАНИЯ И ПЪЛНО МЪЛЧАНИЕ ПО НАЙ-СЪЩЕСТВЕНИЯ ВЪПРОС. КАЖИ КОЛКО ДЪЛЖИШ НА ОБЩИНАТА, БРЕ, “НЕУДОБНИЯТ”?

Номинираният от БСП за кмет на Девня Димитър Янев е реагирал в своя фейсбук профил след разобличаващите го публикации в “Девня – древна и модерна” и Агенция “Пик”, от които става ясно, че в магазина му за дрехи и обувки в търговски център “Марциана” не е поставена кутия за дарения за Дари от Провадия. Това съобщиха наши читатели, които са скрийншотнали въпросния пост, писан сякаш от чавдарче в трети за четвърти клас.

От него става ясно, че Димитър Янев е или паднал от круша, или живее на друга планета, или поне не в град Девня, тъй като не бил разбрал за тази кампания в подкрепа на Дария, защото, видиш ли, проблемът бил “организаторски” – изцвъкало се “чавдарчето” във фейса.

Десетките постове с призиви да се помогне на Дария, десетките медийни публикации за проблема на момичето и кампанията, която се води в град Девня, очевидно не са стигнали до ушите и очите на този видимо адекватен политик и бизнесмен. Да се чуди човек как ли са разбрали за инициативата Денис Куцаров, Денислав Стефанов и собствениците на всички останали търговски обекти, които се включиха в благотворителната акция?

“Първо, никой не ме е търсил за съдействие, че да обърна гръб”, гласи една от фундаменталните мисли в неграмотния пост на “чавдарчето” Митко, което очевидно чака да бъде удостоено със специална покана, за да направи нещо, на което нормалните хора реагират спонтанно, с цялата си съпричастност и без да се афишират. Интересно дали “чавдарчето” е чакало специална покана и от опонентите си, за да се сдобие с магазин в търговски център “Марциана” и как е научило изобщо за този проект? Нима по онова време в град Девня е имало глашатай, който да бие тъпана, или просто “Интересът клати феса”?…

“Девня – древна и модерна” декларира, че каузата на Дария не е използвана за политически цели, както публично клеветят от вчера петнайсетината фенове и фенки на “чавдарчето” Митко, сред които има и една женичка, вибрираща на друга “честота”. Всяка медия е длъжна да информира аудиторията си не избирателно, а възможно най-обективно по дадена тема или проблем. Ако с тази публикация “Девня – древна и модерна” обслужваше политическа поръчка, то дали преди това щеше да отрази резила с изчезналата кутия за дарения в рамките на 4-дневните празненства за юбилея на града?!

Въпрос на елементарни професионални рефлекси е след като до един журналист е достигнала информация, че в магазина на общинския съветник Х са събрани еди си колко пари за каузата, да зададе и въпроса има ли други общински съветници с магазини и участват ли и те в благотворителната кампания. А кой как ще интерпретира отговора и какви предизборни кампании ще му се привидят, не може да бъде основание за една медия да си затваря очите.

Фиксирането в общинските съветници не е самоцел, а дълг на всяка свободна медия, работеща за обществения интерес. Именно гражданите са избирали представителите на местната власт, които пък са положили клетва, че ще се ръководят от интересите на хората, а не (само и единствено) от собствените си (бизнес) интереси.

Ако един кандидат за кмет и общински съветник не осъзнава тази проста релация, значи няма елементарна гражданска култура и мястото му не е в местната власт.

А ако един кандидат за кмет и общински съветник има непогасени данъчни задължения към общината, която има мераци да управлява, то дълг на медиите е не само да маркират този факт, но и да го осветлят напълно. Странно е, че по този въпрос Димитър Янев не е обелил и дума в оправдателния си пост, въпреки че Агенция “Пик” го е откроила много ясно.

Девня – древна и модерна

Подобни новини

1 Comment

  1. х
    05.09.2019 at 17:47 Отговори

    Не защитавам господина, срещу когото е насочена тази статия, но като журналист (какъвто авторът на тази статия видимо НЕ е), не трябва ли случващото се да се описва без лично отношение? Или е по-важно да съответната персона да си избие комплексите, пишейки тази пародия на журналистическа статия?

Вашият коментар