Свободата на свободната практика

Свободата на свободната практика

Стремежът към свобода, автономия и независимост е вкоренен в човешкото ДНК и е отговорен за някои от най-важните открития и събития в нашата история. Но този древен порив понякога се сблъсква с ограниченията на околната среда.

Човек често се чувства „закотвен” от рутината на ежедневните си професионални задължения и почти се превръща в интериорен детайл от пейзажа на офиса. Мнозина знаят, че психологическата клаустрофобия от повтаряемостта на работните ритуали може да се отрази отрицателно на всяко едно ниво – креативност, продуктивност, личен живот…

Бягство от офисните капани предлага фрийленсърството. Работата на свободна практика никога не е изглеждала по-интригуваща и перспективна.

Днес фрийленс хоризонтът предлага изобилие от възможности. Стремителният възход на високите технологии, глобализацията и дигитализацията на комуникацията правят работата на свободна практика все по-търсена и предлагана алтернатива на стандартния режим на извършване на професионалните задължения.

Времето на фрийленс практиката е сега, но думата има дълга и интересна история. За първи път терминът еизползван през 1820 г. от сър Уолтър Скот, който описва в своя рицарски роман „Айвънхоу” средновековен войн-наемник като free-lance (буквално „свободно копие”, което може да бъде наето). През втората половина на XIX век, двете думи се сливат и думата започва да се използва като съществително вече в преносен, а не в буквален смисъл, и то конкретно в сферата на журналистиката, като определение за писане на свободна практика.

В началото на XX в. се появява производната дума фрийлЕнсър, а фрийлЕнс постепенно започва да се използва и като глагол и прилагателно. Днес терминът се употребява за всички независими специалисти, които се ангажират само за извършването на определен проект и сами решават кога, колко и как да работят.

С това рицарско и литературно минало фрийленс концепцията навлиза в стремглаво глобализиращия се свят. Колкото повече фрийленс възможности се откриват, толкова повече фрийленсъри се появяват. Те придобиват опит и могат да предложат съвети на хора, които тепърва се ориентират в пазара на труда и искат да изследват най-добрите възможности за пробив и просперитет в света на свободната практика.

Невинаги е лесно да навигираш в огромния океан от потенциални професионални предложения. В този контекст се появява проектът на учебен център Нет Ит, наречен FreelancersIncubator.com.

Това е първият Инкубатор за фрийленсъри в света, като платформата предлага на своите потребители да участват на живо в различни уебинари, провеждани от водещи фрийленсъри. „Вече се договорихме с редица известни фрийленсъри извън България, но търсим и други, които желаят да се включат като лектори. Има страшно много успели фрийленсъри и в нашата страна и с радост бихме обсъдили тяхно участие като ментори и преподаватели”, споделят от Нет Ит.

В момента вече се работи и по бъдещото развитиe на FreelancersIncubator.com, като целите са той да предлага както обучения и функции за виртуално, споделено работно място с възможности за взаимопомощ сред фрийленсърите, така и инструменти за управление на времето, поръчките, фактуриране и други.

Един от големите проблеми пред младите хора по света, избиращи посока за развитие в университет или колеж, е коя да бъде тяхната професия. Този проблем съществува поради липсата на информация, каква реализация може да очаква човек, завършвайки определена специалност. Още по-малко е ясно доколко една професия е подходяща за работа на свободна практика като фрийленсър.

FreelancersIncubator.com въвежда първия в света месечен индекс за търсенето на фрийленс специалисти.

Целта е хората, желаещи да започнат работа на фрийленс да са наясно с кои умения могат да се реализират най-добре. Индексът  ще следи 50 вида специалисти, основно съсредоточени в IT сектора.

Чрез него хората, желаещи да стартират дейност на свободна практика ще имат ясна представа, до колко техните умения са търсени в интернет. В същото време, онези,  които нямат подходяща професия, ще могат да се ориентират към кои умения да се преориентират.

Индексът се изчислява на база над 100,000 актуални проекта, набиращи специалисти на свободна практика. Тези проекти не са ограничени по територия и са публикувани от работодатели по целия свят, а за тях могат да кандидатстват фрийленсъри от всяка една държава по света.

Индексът отчита какъв процент от обявените задания са насочени към определен вид специалист, но с изискване той да работи на свободна практика.

В него не се вземат в предвид обявите за работа на трудов договор.

Според индекса на FreelancersIncubator.com за юли 2019 най-търсени са фрийленсърите със следните професии: Уеб дизайнери (6,11%), Уеб програмисти (5,78%), писатели на статии (5,19%),  WordPress разработчици (5,04%),  Android разработчици (4,59%). След тях се подреждат Графични дизайнери (4,31%) и специалисти по маркетинг в социалните мрежи (4,09%).

В дъното на таблицата са специалистите по технически съпорт (0,24%), създателите на графични видеа (motion graphics) (0,30%) и ASP.NET разработчиците (0,36%).

Правилната и богата информация за фрийленс пазара е ключ към вратата на свободата за избор и професионален просперитет.

Подобни новини

Вашият коментар