Вижте плана на Малинов за геополитическата преориентация на България: Тв-канал, Виваком и партия

Вижте плана на Малинов за геополитическата преориентация на България: Тв-канал, Виваком и партия

Второто приложение от записката засяга бизнес-частта на плана на Малинов, а именно придобиването на част от предприятията от наследството на КТ.

Прокуратурата публикува докладната записка на Николай Малинов, която е част от доказателствения материал по обвинението за шпионаж в полза на чужди организации.

Копието от докладната записка не посочва датата на създаването й и адресата на посланието на Николай Малинов, но по детайли от съдържанието й може да се предположи, че е писана след септември 2016 г.

Документът е озаглавен

“Относно необходимостта от геополитическа преориентация на България или това, което ние наричаме “Проект България”.

В обем от 4 страници на руски език и допълнителни приложения Малинов развива пространен коментар за състоянието на политическия живот в страната и за мястото на русофилството в него.

В него той изтъква “парадокса, че 80% от българите се самоопределят като русофили, а управлението на страната в продължение на четвърт век се намира във васално положение на Вашингтон и Брюксел”.

Малинов обяснява това положение с четири фактора:

– “изключително мощно вмешателство на САЩ – агресивен и систематичен подкуп на български политици, активните структури на гражданското общество са създадени и финансирани от Вашингтон”,

– “основните медии са или западна собственост, или се намират във финансова зависимост от западни източници”,

– “вотът на значителна част от българския електорат – турци и цигани се ръководи от мотиви извън политиката”, и

– “електоратът на бившата комунистическа партия БСП безкритично следва своето ръководство, въпреки че след Киевските събития половината от този електорат не излезе да гласува”.

Малинов дава ПЕТ ПРЕДЛОЖЕНИЯ за концентрация на усилията в посока “геополитическа преориентация на България на базата на православието, славянската култура и традиции, които неизменно ни обединяват с Русия”.

Предложенията му са:

– по-висока активност на НД “Русофили” в неправителсвения сектор;

-създаване и поддръжка на интернет-сайтове;

– създавне на влиятелен аналитичен център;

– създаване на собствена телевизия; и

– създаване на “русофилска партия, която ще позволи постепенното прерастване на НД Русофили в масова електорална сила”.

Основната линия на писмото на Николай Малинов всъщност е насочена към осигуряване на финансирането на този проект или както той пише “нужна ни е сериозна поддръжка в следните направления”:

1) осъществяване на сериозен пробив в националното информационно пространство… с влиятелен ТВ-канал и информационна агенция, силно присъствие в интернет-пространството чрез придобиване или ново създаване на сайтове, за което са нужни постоянни и сериозни инвестиции. В този план работим активно.

2) придобиване на компанията “Виваком” с помощта на руската “Внешторгбанк” и търсене на инвеститор, който да купи компанията, но “тя трябва да остане под руски контрол”;

3) развитие на потенциални възможности за икономическо сътрудничество в сферата на селското стопанство и свързаните с него отрасли, “при което заетото в дадения отраслов сектор население постепенно ще се приобщи към нашата електорална маса”.

4) създаване на влиятелен аналитичен център (“тинк-танк”), която “ще отстоява нашите тези и послания”;

5) развитие на политическа партия, която трябва да присъства като непреодолим фактор в българския парламент и да се бори за геополитическа преориентация на България.

Малинов пише още, че “русофилите в България не могат да се справят сами без руска подкрепа, която се изразява в придобиване на печеливши отрасли от икономиката на България и в реални действия към промяна на геополитическата ориентация на страната чрез по-нататъшно обогатяване и развитие на общи инициативи в духовната, културната и информационната сфера”.

Приложено е резюме на дейността на “Русофили”, включително осигуряването на подписки срещу демонтирането на паметника на съветската армия, “две крупни граждански кампании в подкрепа на участието на гражданите в референдума за АЕЦ Белене”, провеждане на социологически изследвания за “русофилските настроения на българския народ” и др.

Второто приложение от записката засяга бизнес-частта на плана на Малинов, а именно придобиването на част от предприятията от наследството на КТ.

“С цел създаване на адекватна икономическа основа на нашата дейност предприехме действия по безвъзмездно предаване на активи за над половин милиард евро от страна на бившия банкер Цветан Василев на руския бизнесмен Константин Малофеев”.

“Тези активи не трябваше да попадат в български ръце, защото българската държава ще пречи на собствеността и ползването им с цялата си мощ”, пише още в писмото.

В него се твърди, че “контактът с Константин Малофеев е бил осъществен по препоръка на Игор Шогалев и ген. Леонид Решетников” – първото име съвпада с това на бившия руски министър по телекомуникациите.

В документа се посочва, че

“от януари до март 2015 г.” е било договорено предаването на активи като “Виваком”, “Дунарит”, “Авионамс” и медиите около ТВ7 и ББТ.

В писмото е описано и “влизането на представител на съдебен изпълнтел с над 100 полицаи” в централата на телевизията през септември 2016 г.

“За съжаление не успяхме да овладеем дадените (телевизионни) компании, защото държавата беше напълно срещу нас, като не позволяваше регистрацията на новия собственик с проруски профил”, пише Малинов.

Той изтъква, че “най-голям потенциал съществува при овладяването на “Виваком” със съдействие от страна на ВТБ”.

“В момента ВТБ провежда търгове по продажба на дълговете на компанията-майка на “Виваком”, които са спечелени от определено враждебна на интересите на Русия компания. В същото време абсолютно са игнорирани интересите на реалните собственици на “Виваком” от групата на Константин Малофеев”, пише още Малинов.

Той съобщава, че “с оглед на установените цени и със съгласието на групата на Константин Малофеев, “Виваком” може да остане под контрола на руския стратегически инвеститор при цена до 800-850 милиона евро за цялата компания, което е с 200-400 млн. евро по-ниско от пазарната й стойност”.

“Нашият български русофилски интерес – придобиването на тази компания – може да бъде надеждна основа за финансиране на политически проект, чиято цел ще е геополитическа преориентация на страната към Русия”, се казва в записката.

Отделно от този документ, написан на руски език, е добавен още един лист на български, койот описва “схема на сделката” за придобиване на “Дунарит” от фирмата на Емилиян Гебрев “Емко” ЕООД.

Последната страница от разпространения материал е озаглавена “Предложение от Цветан Василев за продажба на активите на КТБ Груп”, оценени като ” близо 14 процента от БВП на България”.

В справката са посочени БТК и НУРТС България – предприятието, което излъчва радио и телевизионните програми в страната.

Подобни новини

Вашият коментар