Има ли спасение в криптовалутите

Има ли спасение в криптовалутите

Идеята за криптовалутите като „убежища“ става все по-малко радикална на фона на опасността от рецесия

В нормални дни на пазара „крипто“ е почти синоним на „риск“. Последните няколко седмици на фондовите пазари обаче са всичко друго, но не и нормални. Светът се подготвя все по-сериозно за глобална рецесия, тарифи и санкции летят от изток на запад и обратно от вече над година, а всички погледи са насочени към бъдещите мерки на големите централни банки. В тези необичайни времена се ражда една още по-необичайна идея: за криптовалутите като убежище от световните трусове.

На пръв поглед тези свръхволатилни активи трудно могат да бъдат категоризирани като каквото и да било, близо до „сигурно“. Скоковете и спадовете с между 5 и 10% все още са често срещано явление в цената на bitcoin, като често тези трусове следват кривата на големите борсови индекси. Останалите големи криптовалути много често пък просто следват това, което се случва с bitcoin. Големият коз на дигиталните активи обаче е друг: когато всички гледат централните банки и политиката изглежда също толкова важен фактор, колкото и икономическият цикъл, децентрализираните криптовалути може да се окажат далеч от несвързани с търсенето и предлагането трусове.

Изцяло нов сценарий

„Дали криптовалутите са пригодни за убежище е сложен въпрос поради една причина – досега не е имало сериозна рецесия и толкова развит пазар на криптоактиви“, коментира пред „Капитал“ Цветослав Цачев от „Елана“. Според него най-близкото сравнение, което може да се направи, е от 2015 и 2016 г., когато световната икономика преживя кратък период на спад, който приключи именно с решение на централните банки да наливат пари в системата. Тогава bitcoin до голяма степен следва посоката на пазарите. „Но разликите между тогава и сега са значителни.“

Една от тях са светкавичните корекции на Уолстрийт, които вече трудно могат да бъдат наречени „изненадващи“, защото се случват по всякакви причини: от нови мита между САЩ и Китай до туитове на президента Тръмп. Спадовете с над 500 пункта на Dow Jones например доскоро бяха водещи новини за медиите в САЩ, но сега са по-скоро странични заглавия, защото само през последната година това упражнение се повтори над пет пъти.

„Възможно е в такива случаи спекулантите да приемат bitcoin като сигурно място за парите си“, коментира още Цачев и допълва: „Причините за това не са само в страха от загуби, а в очакванията, че централните банки ще се намесят максимално, за да спрат срив на борсите. Именно това наливане на пари кара златото и bitcoin да се качват толкова силно.“

Големият плюс на bitcoin безспорно е липсата на централна банка, но активът има и голям минус: масовата търговия с него е спекулативна с цел покупка на по-ниска цена и продажба на по-висока, а използването като реално разплащателно средство остава силно ограничено. Според Благовест Белев, управител на Blockchain.bg, това означава, че ако апетитът за риск на пазарите се понижи, криптовалутите също ще загубят от стойността си.

„Това е основната причина да смятам, че няма да бъдат много добро убежище при рецесия, казва Белев. Ако на по-късен етап има голяма банкова и финансова криза, криптовалутите, които могат да се ползват за разплащане и съхранение на средства извън стандартната система, вероятно ще станат такова убежище.“

Надеждите на криптообществото бяха, че след голямата корекция през 2018 г. следващият голям скок на цената на bitcoin ще бъде породен от реално използване на криптовалутата като разплащателно средство. Тази прогноза се оказа прекалено оптимистична и днес bitcoin отново разчита преди всичко на спекулацията, като цената остава силно волатилна.

Има ли корелация

Друг важен въпрос е доколко движението на криптовалутите има корелация с пазара на акции. Поне на пръв поглед те са далеч от това да вървят ръка за ръка, особено по отношение на мащаб на скоковете и спадовете. Но в по-широк план индексите и криптовалутите следват едни и същи тенденции.

„Ако вземем корелацията на фондовите пазари и криптовалутите на дневна или седмична база, то такава изглежда няма, казва Белев. Но ако разгледаме годишната корелация, се оказва, че вървят почти изцяло заедно.“ Той дава за пример силната за пазарите и криптовалутите 2017 г., слабата и за двете 2018 г., както и общото възстановяване през 2019 г.

Разлики също не липсват. Bitcoin например често преживява шокови спадове от няколко процента, които се възстановяват в рамките на ден, или в някои екстремни случаи – в рамките на час. Рисковите инвеститори може да не харесват тази идея, но алтернативата също не е особено привлекателна – спадовете на фондовите пазари през последните години са също толкова светкавични, но връщането до първоначалното ниво рядко е толкова бързо.

Истинският тест за криптовалутите като убежище най-вероятно ще започне от есента, когато всички погледи ще бъдат насочени към централните банки, нивата на лихвите, програмите за стимулиране на икономиката, силата на долара, еврото, юана и паунда. Защото, докато политици и банкери забъркват коктейла за спиране (или най-малкото смекчаване) на рецесията, на пазара на криптовалути отново ще има само търсене и предлагане.

Цената на bitcoin леко заседна

Търговците на най-масовата криптовалута в света все още таят надежди, че тя ще се върне до историческия си връх от цена 20 хил. долара до края на годината, но поне засега, устремът на bitcoin изглежда мъртъв. Криптовалутата е заседнала на цена около 10 хил. долара и когато се мести, е в рамките на 9 до 11 хил. долара. Тази цена все пак е значително по-висока, отколкото в дългите месеци след голямата корекция, която видя цената на дигиталния актив да се срива от 20 до 3 хил. долара. Тогава предположенията на пазара бяха, че когато цената се вдигне, това ще се случи заради реално ползване като средство за разплащане, но случаят не се оказа такъв и спекулацията все още е главната движеща сила в цената на bitcoin. Същото важи и за другите по-масови криптовалути, които до голяма степен „следват лидера“ – ethereum, litecoin, biтcoin cash и други.

Подобни новини

Вашият коментар