Откриха ценни находки от Средния Халколит край Суворово

Откриха ценни находки от Средния Халколит край Суворово

Антропоморфни статуетки, керамични съдове и сечива от каменно-медната епоха откриха варненски археолози край Суворово. И това лято те проучваха жилищата в древното селище там.

Разкопки в местността “Корията” започват преди повече от 30 години. Оттогава археолозите се концентрират в проучването на едно от жилищата от каменно-медната епоха.

Д-р Владимир Славчев, Регионалeн исторически музей – Варна: Стените са запазени до височина около 65, 70 см. И всичките съоръжения и инвентар са оставени на място, тъй като селището е унищожено от много силен пожар.

Археолозите предполагат, че сградата е била грънчарска работилница с работно място, помещение за съхранение на инвентара и склад за готовата продукция. Открити са много керамични съдове и сечива от кремък, камък, кост и еленов рог.

Д-р Владимир Славчев, Регионалeн исторически музей – Варна: Открихме части от две антропоморфни човешки статуетки, едната от която е с доста големи размери и с много хубава украса.

С финансиране от Министерството на културата, археолозите успяват да направят пълни проучвания на обекта.

Д-р Владимир Славчев, Регионалeн исторически музей – Варна: Разкрихме останките от още едно горяло жилищно или може би производствено съоръжение – сграда.

Следващoто лято варненските археолози ще продължат проучванията на праисторическото селище.

Подобни новини

Вашият коментар