5G технологиите ще родят нови бизнес модели

5G технологиите ще родят нови бизнес модели

5G ще отвори път за нови бизнес модели в различни сфери на икономиката, включително в медицината, образованието и забавлението. Технологията почти си е отворила вратата към пазарна реализация и в България – телеком операторите активно тестват възможностите на новото поколение мобилни мрежи, а държавата междувременно пристъпва към подобряването на условията за инвестиции. „5G е близо и аз вярвам, че тази технология може да бъде основа за създаването на изцяло нови услуги и бизнес модели“, коментира Владимир Радойчич, главен технически директор на Telenor, по време на специално събитие, на което бяха представени резултатите от досегашните изпитания на компанията в сферата.
През последните месеци операторът направи 5G тестове в здравеопазването, менторството и развлекателната индустрия. Те се случиха съвместно с директора на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов, майстор-готвача Андре Токев и певеца и актьор Орлин Павлов.
Като част от експеримента например над 11 000 души са наблюдавали във Facebook медицински преглед от разстояние. Той доказва, че с подходящо 5G оборудване лекарите биха могли от разстояние да оказват безценна помощ на спешните екипи при критични ситуации. „Ако имаме добре изградена мрежа за спешна медицина в България и надграждане с 5G оборудване, което да позволява комуникация между кол центрове в големите университетски болници, би довело до по-бърза реакция, използване на т.нар. „златен час“, в който пациента да бъде спасен и за него да се направи най-доброто“, обясни проф. Асен Балтов, който обърна внимание, че латентността на сигнала е сведена до под една секунда.
Медикът разказа, че по време на съвместния тест с Telenor, той и колегите му са имали VR очила, благодарение на които, макар и от стотици километри, са били „на място“ в линейката. Според него 5G ще помогне за това да се правят не само прегледи, но и по-сериозни интервенции, от голямо разстояние, така че на пациентите да помагат най-добрите лекари.
Според Андре Токев пък технологиите от ново поколение ще са добре приложими в сферата на образованието. Той обърна внимание на липсата на кадри в туризма у нас и посочи, че благодарение на 5G лесно ще се организират обучения за много хора едновременно, без на лекторът да се налага да обикаля от едно място на друго. „Дори специалисти от световна величина може да обучават много курсисти от разстояние“, посочи Токев, чиято готварска менторска сесия достигна до над 16 000 потребители във Facebook.
Концерт на Орлин Павлов от Пловдив пък бе излъчен в приложението MyTelenor, където той бе гледан от на 2 200 потребители на живо. Изпълнителят обърна внимание, че 5G технологиите може да помогнат на артистите да достигнат както до повече публика, така и да привлекат нова такава. Излъчванията на живо дават на човек шанса не само да „присъства“ на събитието – „хората бяха част от самия концерт“.
Кога обаче 5G ще получи търговска реализация, се питат мнозина. Според техническия директор на Telenor за това има три основни предпоставки: да бъде освободен нужния честотен спектър, да се понижат цените за получаване на лиценз за експлоатирането му и да бъдат улеснени правилата за строителство на базовите станции.
„Виждаме много позитивни сигнали от страна на правителството и регулатора и с тях водим много продуктивен диалог“, каза още Радойчич, по думите на който диалогът е продуктивен. Показателно за развитието е и това, че в сряда по време на Министерски съвет правителството взе решение да освободи спектъра от 700 MHz.
По време на тестовете на Telenor досега са били използвани почти 4 000 GB данни. В момента, в парк офиса на компания в парка „Заимов“ се тества и възможността за осигуряване на високоскоростна wi-fi свързаност през 5G. „По време на тестовете многократно регистрирахме скорост за сваляне (download) от над 1 гигабит в секунда”, допълни Радойчич.
Telenor има лиценз за тестове до края на годината. По думите на Радойчич изпитанията ще продължат, като много скоро предстоят такива в производството, образование и други сфери. „За нас е важно да разберем каква ще е ползата от 5G”, изтъква той, добавяйки, че това ще помогне на компанията при търговската реализация на бъдещите технологии и услуги.

Подобни новини

Вашият коментар