Търсят начин за увеличаване на заплатите на IT специалистите в институциите

Търсят начин за увеличаване на заплатите на IT специалистите в институциите

Премиерът Бойко Борисов ще търси начин заедно с финансовия министър за скок на заплатите на киберспециалистите в електронното управление в държавната администрация. “Таванът на заплатите е нещо, което много пречи да привлечем в  министерствата достатъчно квалитетни хора. От конкурс за работа в този сектор идват по 100 човека, накрая най-глупавият остава, само един, ако остане и един. Всички като чуят за заплащането се обръщат и казват “Благодаря”, призна той, цитиран от dnes.bg.

Като пример той посочи, че разликата в заплатите в  ГДБОП и частния сектор е в пъти. “Ние плащаме по 1500 лв. В частния сектор заплатата на подобни IT специалисти са от 10 000 лв. нагоре”, обясни Борисов. Според него може само човек с голяма кауза да работи за държавата.

“В същото време, когато претърпим хакерска атака, казваме, че държавните институции са уязвими”, допълни Борисов. Според него  колкото повече се улеснява достъпа на хората до електронните услуги, толкова по-уязвими стават системите.

“Като ги слушам в рамките на половин час те могат да направят всякаква поразия в тези системи. Редно ли е вместо да ги дадем за пенсии и заплати тези пари, да вадим стотици милиони и да защитаваме системите от няколко човека. Те се познават. Със сигурност”, допълни още министър-председателят и посочи, че в мрежата не е толкова анонимно, колкото хората от по-старото поколение си мислят.

“Държави има, които забраниха “Фейсбук”, “Туитър”. Няма голяма разузнавателна служба, която да не е хакната”, изтъкна още Борисов. За него хакерите са равни на крадците и убийците, а дейността им не е мода.

“Има едни чисто обективни процеси, които ние не можем да ги предотвратим. Колкото повече дигитализацията, колкото повече цифровото управление се развива, както всичко останало в живота, много трудно се изгражда, а много лесно се руши. По-лесно е да счупиш, отколкото да изградиш. Поздравявам тези млади хора, че са тръгнали в другата посока. Това трябва да стане като превенция на обществото. Така както мразим крадци, както мразим убийците, така да мразим и хакерите”, настоя той.

Според него, ако младите хора са подготвени и ако впрегнат енергията си в положителни неща, ще изкарат повече пари.  Той отчете, че хакерите продължават своята дейност и атакуват банки, големи сектори, където нанасят поражения на стотици хиляди хора. Борисов призна, че страната ни има предложения от други държави да ни защитават, но това ще струва няколко стотин милиона долара.

“Един хакер, който го бяхме прихванали, от една от най-големите банки в България, за да покаже извади 1 лв. от сметката на шефа на банката и му преведе. Просто за да му покаже, защото той се кълнеше, че неговата банка, неговата сметка е защитена”, допълни министър-председателят.

Подобни новини

Вашият коментар