Индонезия криминализира секса без брак

Индонезия криминализира секса без брак

Индонезия е на път да криминализира секса без брак, както и да изкара извън закона еднополовите връзки.

Спорният законопроект за наказателен кодекс беше одобрен от правителството на страната и вероятно ще бъде гласуван от парламента на 24 септември. Това обаче е само формалност – парламентарните сили вече са изразили подкрепата си за документа.

В него се предвиждат и наказания при обиди срещу президента на страната.

Правозащитни организации се обявиха срещу законопроекта и поискаха най-спорните членове от него да преминат преди гласуването му.

Индонезия е най-голямата страна с мюсюлманско мнозинство, но през последните години там се наблюдава нарастваща нетолерантност срещу религиозните и сексуални малцинства, посочва CNN.

По думите на министъра на правосъдието и човешките права новият наказателен кодекс се приема, за да отрази вижданията на индонезийците за закона и да отрази техния начин на живот днес.

Кодексът предвижда сексът по взаимно съгласие, но без брак, да се наказва с до една година затвор, а двойката може да стане обект на съдебно преследване, ако близък член на семейството подаде оплакване в полицията. Двойки, които живеят заедно без брак, могат да бъдат осъдени на затвор до 6 месеца или да бъдат глобени.

Според правозащитните организации макар в закона да не се споменават еднополови взаимоотношения, законът ефективно криминализира и тях. Членове на ЛГБТ общността, които и сега са обект на дискриминация и преследване в Индонезия, могат да станат жертви на член в кодекса, който криминализира “неприличните действия” и предвижда наказание от до 6 месеца затвор.

Подобни новини

Вашият коментар