Извънредно! Цацаров внесе искане да се спре освобождаването на Джок Полфриймън

Извънредно! Цацаров внесе искане да се спре освобождаването на Джок Полфриймън

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане Върховният касационен съд да възобнови производството по условното предсрочно освобождаване на убиеца на студента Андрей Монов – Джок Полфрийман.

Това съобщиха току-що от Прокуратурата на Република България. Според главния прокурор контактите на двама от съдиите с Българския хелзинкски комитет поставят под съмнение независимостта и безпристрастността на съдебния състав.

Ето пълния текст на съобщението:

Днес, 24.09.2019 г., до главния прокурор постъпи молба от Аксения и Христо Монови – родители на убития Андрей Монов, за внасяне на искане до Върховния касационен съд за възобновяване на производството по условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман, осъден за убийството на сина им, пише в съобщението на държавното обвинение.

В нея са изложени съображения за наличие на правна възможност съдебният акт на Апелативен съд София да бъде проверен по реда на възобновяването, независимо от това, че е озаглавен „определение“, а не „решение“, както и този акт е постановен от незаконен състав. Приложено е копие от преводно нареждане от 12.06.2012г. за заплатена държавна такса от „Български хелзинкски комитет“/ БХК/ за регистрация на сдружение с нестопанска цел в полза на Джок Полфрийман.

След като се запозна с постъпилата молба и определение № 429 от 19.09.2019 г. по внч дело № 921/2019 г. на Апелативен съд гр. София, днес 24.09.2019 г. главният прокурор Сотир Цацаров внесе във Върховния касационен съд искане за възобновяване на производството по делото и отмяна определението. Главният прокурор поиска Върховният касационен съд да спре изпълнението на съдебния акт.

В прикачения файл публикуваме пълния текст на искането на главния прокурор до ВКС.

Подобни новини

Вашият коментар