“Алфата” на Xiaomi – смарфонът, който е на 99 процента дисплей

“Алфата” на Xiaomi – смарфонът, който е на 99 процента дисплей

Със серията си Mi Mix от Xiaomi непрекъснато се опитват да променят представите ни за това как трябва да изглежда смартфонът на бъдещето. Компанията първа експериментира с премахването на страничните рамки на дисплея, когато представи Mi Mix 3.

Сега всички премиум телефони се стремят към безкрайни на вид дисплеи без ограничения от рамки и ноч.

Но докато останалите представят като абсолютна иновация екстремно извитите “waterfall/ horizon” дисплеи, Xiaomi отново се оказаха крачка напред.


Дисплеят на новия Mix Alpha заема почти цялото устройство и е прекъснат единствено от вертикалния панел на камерата. Така изглежда, че смартфонът е изцяло направен от тъчскрийн. Отстрани са разположени иконите за статуси като свързването към Wi-Fi и състоянието на батерията. Бутоните за нивото на звука и за включване също са напълно виртуални.

Така screen-to-body съотношението на Mi Mix Alpha надхвърля 180 процента. Отново отстрани чрез настройките могат да бъдат извадени и други бутони и опции на смартфона в зависимост от предпочитанията на потребителя. Подобно нещо видяхме при новия Huawei Mate 30, който също елиминира физическите бутони отстрани.

Предният дисплей работи по начина, по който по принцип работят екраните на смартфоните. Той се включва след отключване, докато задната част светва само когато обърнете гърба на Alpha към себе си. В противен случай стои изключена. Производителят е добавил специални сензори, които да регистрират случайни докосвания, за да не включват излишно задния панел. По предпочитания на собственика в задната част могат да бъдат изведени иконите на най-използваните приложения.

Основно телефонът е изработен от сапфирено стъкло, а панелът за камерата е от керамика и титаниева сплав. Xiaomi е първата компания, която използва този тип стъкло, но оттам твърдят, че то е изключително устойчиво на надраскване.

Колкото до камерите – Mix Alpha използва 108-мегапикселовия сензор, който разработва съвместно със Samsung.

Смартфонът използва специална технология на комбинирано снимане, която ще предложи оптимално качество на снимките дори и при много ниско осветление. Освен това същата камера ще служи и за селфитата – просто завъртате телефона и снимате. Mix Alpha разполага и с още два сензора – 20-мегапикселов широкоъгълен сензор и 12 мегапиксела телефото сензор.

Трябва да се има предвид, че мегапикселите на дадена камера не са единственият фактор за страхотни снимки. Насоченият към мобилната фотография Huawei P30 Pro е с 40-мегапикселова камера и действително прави забележителни кадри, но според мнозина Google Pixel 3 прави също толкова добри, ако не и по-качествени снимки с 12,2-мегапикселов сензор.

Въпреки това 108 мегапиксела звучат внушително. Видео, разпространено от компанията, показва, че смартфонът може да снима с осемкратен дигитален зуум, без да губи особено от детайлите на изображението.

Mix Alpha идва с Qualcomm Snapdragon 855 чипсет, 12 гигабайта RAM, 512 гигабайта памет и поддържа 5G свързаност.

Батерията му е 4050 mAh, което означава, че от Xiaomi най-вероятно не смятат, че ще държите целия дисплей включен непрекъснато. Като софтуер смартфонът използва MIUI 11, който е разработен въз основа на Android Pie.

И докато повечето производители изоставят светодиодите за нотификации, с които преди се характеризираше Android, Xiaomi ги връща и то по доста очевиден начин – при нови известия цялата странична част на телефона свети в конкретен цвят и известява потребителя.

Компанията описва Mix Alpha като концептуален смартфон, за който няма изгледи скоро да влезе в серийно производство. Устройството ще бъде произведено в малко бройки и ще е на пазара през декември тази година на цена от около 2800 долара. Много е възможно смартфонът да е наличен само на китайския пазар.

Така или иначе новият телефон на Xiaomi поставя доста въпроси.

Спорно е доколко ще е удобно устройството и колко ще са ефикасни сензорите за случайно докосване. Животът на батерията категорично няма да е особено дълъг, дори и гърбът да стои изключен през по-голямата част от времето. Има го и въпросът доколко личната ви информация е в безопасност с толкова голям дисплей, който излага всичко на показ.

От друга страна трябва да се признае, че Xiaomi правят смела крачка в област, в която някои от най-големите играчи все още се колебаят. И Samsung, и Huawei изпитват трудности с разработката на сгъваемите си смартфони.

Що се отнася до дизайн – от Huawei запазиха широкия ноч в своята флагманска серия Mate 30 с оправданието, че там са разположени не един, а четири сензора.

Малко или много подобен ноч отвлича вниманието от иначе страхотния “horizon” дисплей.

Samsung представи своята hole-punch предна камера, но в същото време експериментира с ротиращи се камери като в Galaxy A80. Те не отнемат от пространството на дисплея, но клиентите още се колебаят дали да заложат на подобен смартфон, тъй като им изглежда непрактично и чупливо решение.

В този момент Xiaomi решава да предприеме наистина смел ход и да представи Mix Alpha, който засега е концептуален, но една добра отправна точка както за китайските си създатели, така и за конкуренцията.

Подобни новини

Вашият коментар