Държавата ще поддържа въгледобива до 2030 г. с механизъм за капацитет

Държавата ще поддържа въгледобива до 2030 г. с механизъм за капацитет

БЕХ чака разрешение от ЕК, за да капитализира дълга на ТЕЦ “Марица-изток” 2 от 600 млн. лв.

Енергийният министър Теменужка Петкова е изпратила писмо до Европейската комисия, с което уведомява, че страната ще използва механизъм за капацитет, с който да поддържа съществуването на топлоелектрическите централи и свързания с тях въгледобив. За подобна схема се говори от години като мярка за спасяването на държавната ТЕЦ “Марица изток 2”, която вече е натрупала близо 800 млн. лв. загуба и 1.5 млрд. лв. дългове, но досега нямаше реална стъпка към въвеждането му. Крайният срок за одобряване на такава схема от Брюксел е края на тази година.

В момента международен консултант извършва възложен от БЕХ анализ на адекватността на системата, който а послужи като основа за разработването на механизма и ще бъде изпратен в ЕК до края на месеца. “Напреднали сме в този процес и днес изпратихме писмо до ЕК, дадохме своята заявка пред Брюксел, че ще се възползваме от тази мярка”, каза министър Петкова при посещението си в “Мини марица изток”.

Милиони за ТЕЦ-а

Задълженията на ТЕЦ “Марица-изток 2” към БЕХ са в размер на 600 млн. лв. и се дължат на това, че през последните години въглеродните емисиите, необходими за работата на държавната централа, бяха закупени от холдинга.

“Тъй като задълженията на централата към БЕХ са единствено и само с такъв произход, нашето желание е да капитализираме този дълг, тоест холдинга да увеличи капитала на централата. Имаме претенции пред Европейската комисия, че така би постъпил всеки един инвеститор в условията на пазарна икономика. Считаме, че това не е държавна помощ и сме изложили мотивите си пред ЕК за това”, обясни Петкова и посочи, че ако ЕК поиска съответните документи, за да види как БЕХ ще спечели от капитализирането на дружеството, такива ще бъдат предоставени. В Брюксел вече били обсъждани детайли от този бизнес план и основното искане било свързано с това да се покаже как централата във времето ще възстанови тази “инвестиция”. “Парите не се дават даром на централата и тя ще трябва да ги възстанови за определен период от време”, каза Петкова, но не обясни как точно ще стане това.

Когато загуба от 180 млн. лв. е добра

Към края на месец август 2018 г. ТЕЦ “Марица-изток 2” е била на загуба от 235 млн. лева. Към края на август 2019 г. отрицателния финансов резултат е около 180 млн. лв., което според министър Петкова е “трайна тенденция на подобряване на финансовите параметри”. По думите на енергийния министър тези резултати са оптимистични и дават възможност БЕХ да смята, че ще получи възвръщаемостта, която очаква. Друг е въпросът, че трябва да се гледат годишните резултати, тъй като със счетоводни похвати и отлагане на определени плащания (като тези за CO2 емисии) дружеството може да подобри на хартия финансите си.

Задълженията на ТЕЦ “Марица-изток 2” към “Мини Марица-изток” към момента пък са 130 млн. лв., съобщиха от ръководството на въгледобивното дружество. Оттам уточниха, че има погасителен план за изплащане на задълженията и държавната централа засега внася навреме необходимите месечни суми. Въпросът е, че това става със средствата, които БЕХ взима от АЕЦ “Козлодуй” и превежда на ТЕЦ-а, а мините също са част от холдинга и на практика се въртят счетоводно едни и същи държавни пари без да има реално пазарно поведение на дружествата.

Преговорите с ТЕЦ “КонтурГлобал”

“В най-скоро време ще започнем преговори с американската централа “КонтурГлобал Марица изток 3″, съгласно мандата, който ни даде по този въпрос Министерския съвет”, съобщи Петкова. Тя посочи, че международен икономически консултант е направил преглед на направените разходи на централата през годините и е установил, че първоначалната инвестиция вече е възстановена, поради което няма необходимост да се плащат преференциални цени за електроенергията. “Сигурна съм, че в рамките на балансиран диалог ще намерим решение. Нашето желание е тази американска централа да работи така, както всяка една от останалите централи, защото това е важна мощност за България”, допълни енергийният министър.

Подобни новини

Вашият коментар