Венелин Михайлов: Аз съм левият, модерно мислещ кандидат за кмет на Провадия

Венелин Михайлов: Аз съм левият, модерно мислещ кандидат за кмет на Провадия

ПРОВАТОН: Г-н Михайлов, днес стартира официално предизборната кампания. Вие сте един от деветте кандидати за кметския пост в Провадия. Провадийци ви знаят като Венци, но може ли да кажете няколко думи за себе си?

В. Михайлов: Здравейте. Какво да ви кажа? Роден съм в Провадия, тук съм израстнал и учил. Завърших средното си образование в ТСС ЗЕМЯ. ССТ-то му викахме тогава. Работих доста години в Енергото като пласментен техник и натрупах опит с електричарската работа. След  това две години бях механник транспорт в Община Провадия. Към момента имам строителна компания, която е член на Камарата на строителите на България и има трите европейски сертификати за качество ISSO. Участвам по обществени поръчки. Работата върви, не се оплаквам. Обичам да казвам, че за който не го мързи работа има. Уча втора година в Шуменския университет история и археология. Обичам да ходя за риба. Участвам от много години в няколко граждански сдружения с които се занимавам основно със спортни прояви и граждански проекти. Напоследък много се занимавам с борбата срещу използването на пластмаси. Вчера Община Варна се включи в Европейската инициатива за намаляване на пластмасовите отпадъци. Това е голям бич в световен мащаб. Но аз мисля, че трябва да тръгне от всяко село, от всеки град, от всеки от нас.

ПРОВАТОН: Как се решихте да се кандидатирате за кмет на Провадия?

В. Михайлов: С политика се занимавам от 2004 – та година. Бях член на БСП Провадия. Даже бях председател на младежите. Бяхме много активни. Обичам социалните идеи. Споделям ги. Но вече мисля и малко по-различно. Социалист съм и винаги ще съм такъв, но като гледам какво правят мигрантите в Европа, в Германия, мисля че все повече се доближавам и до консервативните идеи. Не може мигрантите да колят и изнасилват безнаказано по улиците. Да късат униформите на полицаите. Това ще дойде и тук. Пази боже.

Затова моите, нашите идеи на екипа на ПРОВАТОН са да издинем в култ семейството, да пазим с цената на всичко християнските ценности и да пазим границите ни.

Реших да се кандидатирам за кмет защото покрай работата ми обикалям другите общини и виждам какво се случва там. Кметовете как строят. Градят. От нищо нещо правят. Как усвояват евросредства. Как привличат инвеститори. Как се променят градовете и селата. А моята мила Провадия не само, че не си седи на старото положение, в което я оставиха Иво Сеферов и Марин Георгиев, а по лошо – даже се руши. И много ме боли.

Тук е момента да обясня на нашите симпатизанти защо не излизаме с местна коалиция ПРОВАТОН, както заявихме няколко месеца по-рано. Излезе, че законодателя още през 2016-та г. тайничко е променил закона като е забранил да се правят коалиции със свободно избираеми имена. Т.е. ако бяхме направили местна коалиция тя нямаше да може да се казва ПРОВАТОН, а трябваше по закон да се казва местна коалиция „партия БЪЛГАРСКИ СОЦИАЛДЕМОКРАТИ“ и в скоби другата партия. И ефекта се изгуби. Затова решихме да излезем с най-старата лява партия Български Социалдемократи, която е член на Партията на европейските социалисти и от 128 години е член Социалистическия Интернационал.

Но така или иначе ние сме си ПРОВАТОН – истинският коректив на управлението на общината.

ПРОВАТОН: И как смятате да оправите това. Какви са вашите планове ако станете кмет?

В. Михайлов: Положението в общината е трагично. Но много градове са започнали да се изграждат наново. Провадия няма да е първият.

Общината има много предимства. Отговаря на почти всички условия за еврофинансиране – и по селската програма и по градска среда. Познавам повечето от администрацията. Читави хора са, добри специалисти, но нямат заповеди да оправят града, нали на всички е ясно, че всичко зависи от политиката на кмета.

Първото което ще направя е да осигуря безплатен транспорт за всички инвалиди и ученици, и най- вече за нашите майки и бащи, баби и дядовци – пенсионерите. И естествено ще следя градския транспорт да работи (смее се).

Второ ще осигуря безплатен интернет на всички точки в града и в селатa където се събират хора. Примерно в Провадия ще са на Севера, в района на Автогарата, естествено на центъра, в градинката до Църквата и в Ловния дом. Ако не знаете да ви кажа, че има програма по която се дават пари на общините това да бъде направено. Има го във Вълчи дол, Девня и Аксаково. В Провадия защо не е направено – незнам.

Трето – ще огледам местните данъци за домакинствата, защото със сигурност знам, че са по-високи от другите общини, а да не излезе че са по високи и от местните данъци за фирмите на територията на Провадия. Ако е така – ще ги намаля.

На първото ни събрание от преди месец решихме, че за да има поминък в града е най-логично и належащо да се борим за възстановяването на балнеолечебния център, а с него и развиването на туризма в Провадия и региона.

На 22-ри септември само в един ден 1600 туристи са посетили Провадия – Солницата.

Ами ако възстановим кулите и крепостните стени на крепостта Овеч. Построиките и църквата. Няма ли да се увеличат туристите? Те в този вид туристите на крепоста всяка година се увеличават, а камоли да се изгради всичко като в Царевец.

Ами ако възстановим балнеолечебния център. Няма ли да се увеличат туристите и хората с двигателни проблеми, които даже ще остават за по 10 – 20 дена в Провадия. Знаете, че нашата вода е лекувала с две болести повече от водата в Карлови вари.

И колко други исторически ценни места имаме в района ни, не е истина. Цяло богатство.

Поемам ангажимент пред провадийци, че ако стана кмет ще развивам града в тази посока. Историята. Затова и записах да уча история и архиология. С Провадия – Солницата вече сме световно известни. Трябва да развием и другите ни обекти.

Имаме и невероятна природа. Обещавам, че първият от големите язовири, на който му изтече договора ще го оставя да е общински. Ще го поддържаме, ще го зарибяваме и по проекти ще го направим едно безплатно място за отдих сред природата. С беседки и барбекюта, ако щеш и бунгала ще сложим. Като на Николаевка. Идеи има колкото искаш.

Но най- важното, трябва да се погрижим за младите хора. Града и селата ни се обезлюдиха. Няма работа в района. Заплатите са ниски. Младите семейства се изнасят към Варна, първо си намират работа там и пътуват – после си вземат квартира и напускат Провадия. Много ме боли от това, защото си обичам моя роден град.

Но има начин да ги задържим в града, даже и да върнем доста от напусналите.

Затова настоях пред моя екип и те се съгласиха с моето решение, че ако стана  кмет ще направя така, че общината да плаща по 500 лв. за първо дете, по 1000 лв. за второ дете и по 5000 за трето дете на двойки със средно образование.

А за родители с висше образование – за първо дете 1000 лв., за второ – 2000 лв., за трето – 10 000 лв.

Съгласете се с мен, че положението в Провадия е почти изтървано.

А трудните времена изискват драстични мерки и твърди решения!

Така, че нека всички провадийци да излязат и на 27-ми октомври да подкрепят промяната с номер 61 в интегралната бюлетина!

Подобни новини

Вашият коментар