Шефът на БНР: Има двоен аршин в протестите. Член на УС: Шепа хора за узурпирали радиото

Шефът на БНР: Има двоен аршин в протестите. Член на УС: Шепа хора за узурпирали радиото

Шепа хора са узурпирали националния ефир и цензурират. Сменят се информации на репортери, защото не са в правата линия, включително официални информации на институции, пише Стефан Ташев, член на УС на радиото

Имам една интересна теория – през 2001 г., при изтичането на мандата на един генерален директор, започват същите процеси и е спряно радиото. 18 години по-късно, при приключване на мандата на същия генерален директор, правят протести и пак спират радиото. Това заяви пред bTV генералният директор на БНР Светослав Костов. Той уточни, че става дума за предшественика му Александър Велев, който бе два пъти шеф на БНР – първо при мандата на кабинета „Костов“ – от 1998 до 2001, а след това от 2016 до 2019 г.

Светослав Костов повтори, че няма да подаде оставка, като отново посочи, че СЕМ е била използвана като рупор за „откровени лъжи“ и „недоказани твърдения“ от група хора в радиото.

„В момент, в който има сформирана анкетна комисия, тече прокурорска проверка, до дни Сметната палата ще влезе в радиото заради дефицита от 4 млн. лева и всички неизгодни договори сключени от предишното ръководство, а също така сме и в предизборна кампания, би било отстъпление“, посочи генералният директор на БНР, като допълни, че започва да му прилича и на „някакъв саботаж“.

„Ние трябва да осигурим тези документи. Ако юристите в СЕМ преценят, че имат основание да статират процедура по освобождаването ми, аз вече съм се консултирал и ще търся своите права“, посочи Костов.

Той заяви, че има и двоен аршин, защото преди две години, когато пенсионираният сега шеф на програма „Хоризонг“ Ивайло Савов я оглавява заедно с Даниела Късовска, всички ресори на репортерите са сменени с изключение на само един – съдебния, за който отговаря Силвия Великова. Тогава обаче е нямало протести, нито твърдения, че има цензура и ограничаване на свободата на словото, за разлика от сега.

В същото време един от членовете на Управителния съвет на БНР – Стефан Ташев, пусна във Фейсбук профила си знаковата песен на „Бийтълс“ – „Лет ит би“, в знак на протест срещу „узурпирането на националния ефир на БНР реално от шепа хора“.

“Нямам право да правя изявления но ще си позволя да напиша, защото помията взе да става все повече….От две седмици т.нар. борци за  свободата на словото, реално шепа хора, са узурпирали националния ефир на БНР и цензурират колегите си репортери от „Хоризонт“, пише той и отправя обвиненията си за цензура към зам.-шефката на програмата Даниела Късовска.

„Сменят се информации на репортери, защото не са в правата линия, включително официални информации на институции. Стигна се до пълния абсурд да бъде цензуриран репортер, защото отразил заседание на медийната комисия, която изслушваше ръководствата на БНТ и БНР за финансовите проблеми на двете медии“, споделя Стефан Ташев, журналист с над 20-годишен опит.

BIG5 публикува пълните текстове на интервюто на шефа на БНР пред bTV и споделения в социалните мрежи пост на Стефан Ташев от УС на БНР:

Резултат с изображение за Светослав Костов

Светослав Костов – генерален директор на БНР:

– Вие сте на ход. Какво ще направите?

– Оставка нямам намерение да подавам. И причините са няколко – не получих право на отговор след като СЕМ беше използван като рупор за едни недоказани твърдения, за едни откровени лъжи и за неистини, които чух по мой адрес. Освен това, в момент, в който тече прокурорска проверка, в момент, в който има сформирана анкетна комисия в Народното събрание и до дни Сметната палата и АДФИ (Агенция за държавна финансова инспекция) ще влязат в радиото, за да проверят защо се стигна до този дефицит от 4 млн. лева за първи път в историята на БНР, и всички неизгодни договори, сключени от бившето ръководство, в момента, в който се намираме в предизборна кампания, би било отстъпление и на мен също започна да ми мирише на някакъв вид саботаж.

– Само че от СЕМ казаха, че следващата седмица ще я гласуват. Достатъчно е само трима да си вдигнат ръцете „За” и вие си тръгвате. Какво печелите с тази една седмица?

– Не мисля, че печеля, не мисля, че и губя нищо. Радиото продължава да си работи, ръководството – Управителен съвет, генерален директор и останалите директори, продължават да работят, защото ние трябва да осигурим тези документи, които ни искат и от прокуратурата, и от Сметната палата.

– От прокуратурата, това което са искали, вие вече не сте ли го дали? Мина доста време.

– Продължават с различни искания.

 Няма ли да ви е неудобно следващия петък? Ако си вдигнат ръчичките трима, вие трябва да си тръгнете и ще има и.д.

– Най-малко няма да ми бъде неудобно. Ако съветниците и юристите в СЕМ преценят, че имат основание според договора ми за управление, да стартират такава процедура, аз вече съм се консултирал с юристи и ще търся своите права по закон.

 Кому е нужно това? Защо трябва да се стига до такава крайност, след като днес те поискаха вие да се оттеглите и ви дадоха една седмица да го направите сам, а не да гласуват?

– Кому е нужно това, наистина… По време на избори, по време на всички тези проверки…

 Според СЕМ в момента в радиото не може да се работи спокойно, това е доказано.

– Не мога да се съглася с такова твърдение. Хората продължават да си работят, не мисля, че има някакво напрежение. Вие видяхте ли напрежение по коридорите на радиото?

– В коридорите едва ли се работи…

– Хората изглеждаха ли напрегнати, тези, които минаваха?

– Ще кажете ли имената на тези четирима души, които ви се обадиха за свалянето на Силвия Великова от ефир?

– Кой определи четирима души? Нали започнахме с това, че чух за себе си толкова недоказани твърдения и инсинуации и лъжи, че дори и аз разбрах от медиите, че има такива четирима души.

– Стана ясно, че няколко хора, които работят в радиото, са ви видели заедно в Борисовата градина.

– Видяли са ни заедно, с госпожа Силвия Великова? Да, не отричам, минах през Борисовата градина, видях една колежка, която е по майчинство. Не съм бил със Силвия Великова, тя беше спряла до майката с количката – аз минах, поздравих ги и продължих по своята работа, имах друга среща.

– В националното радио като екип ли се работи?

– Като екип, разбира се.

– Тогава техническият директор сам ли би трябвало да поеме отговорността за спирането на сигнала за 5 часа?

– Нека да запазя тази информация, която имам по случая, за себе си за момента, в който приключи проверката на прокуратурата. Чух една интересна теория, без да правя внушения… През 2001 г., при изтичането на мандата на един генерален директор започват същите протести и спиране на радиото. 18 години по-късно, при приключване на мандата на същия генерален директор, пак има протести и спиране на радиото. Не казвам нищо, не правя внушения – само факти.

– За кой генерален директор става дума? Ще ви помоля да бъдете по-точен.

– Може да направите справка. Мисля, че можете да проверите, чий мандат е изтекъл сега…

– Моля ви да бъдете по-конкретен и по-точен, защото вие в момента вие отговаряте на въпроси и би трябвало да поемете тази отговорност – да кажете име.

– Да кажа име – кой е спрял радиото или чий мандат е изтекъл?

– И двете.

– Не мога да кажа кой е спрял радиото, мога да кажа кой мандат е изтекъл – на г-н Александър Велев и тогава, и сега.

– Защо се стигна до тук?

– До къде?

– Ами до едно сваляне от ефир, до спиране на целия ефир.

– В отговорностите на всеки един директор на програма е ли възможността да прави така, че програмата да звучи по-добре? Нека да се върнем две години назад, когато г-н Ивайло Савов става директор на програма „Хоризонт”, заедно с г-жа Даниела Късовска, и всички ресори на репортерите са сменени, без един единствен – съдебната власт.

– Ако той се отразява добре, кому е необходимо да бъде сменян?

– Тогава е преценил Ивайло Савов така. Г-н Николай Кръстев, ставайки и.д. директор, преценява, че може да не се отразява добре. Това е в техните отговорности и задължения.

– И 24 часа след това казва – аз нямам необходимия опит.

Тогава, когато е сменен целият парламентарен екип и е пратен да води „Нощен Хоризонт”, тогава колегите нямат ли право да говорят за свобода на словото и подмяна на ресорите. Разбирате ли двойният аршин? Или само аз го разбирам.

Снимка на Stefan Tashev.

Стефан Ташев – член на Управителния съвет на БНР:

Stefan Tashev

Цензура!! Член съм на УС на БНР. Нямам право да правя изявления, но ще си позволя да напиша, защото помията взе да става в повече. Питам вас приятели към кого да се обърна за цензура в БНР ? Към СЕМ, към КРС, към Народното събрание или към радио Ереван ?

От две седмици т.нар. борци за свободата на словото, реално шепа хора, са узурпирали националния ефир на БНР и цензурират колегите си репортери от “Хоризонт”. Г-жа Късовска, която е станала свидетел на цензура, за което даде хиляди интервюта, цензурира своите репортери, които не са споделят “борбата за свободата на словото” или правата линия наредена над подчинените: Първа точка-КРИЗАТА В БНР., каквато няма.

Сменят се информации на репортери, защото не са в правата линия, включително официални информации на институции….Стигна се до пълния абсурд да бъде цензуриран репортер, защото отразил заседание на медийната комисия, която изслушваше ръководствата на БНТ и БНР за финансовите проблеми на двете медии….Репортерът позволил си да отрази заседание, се оказа, че бил в качеството си на…..гражданско лице….Естествено неговата информация дори не е пусната на сайта на БНР. Съвсем скромната ми кариера мина в частни медии в продължение на 26 години, но на такива абсурди никога не съм бил свидетел….Защото за подобно поведение хората се уволняваха за 5 минути и никой не протестираше затова.

По правилника на БНР, етичния кодекс на медията като член на УС на БНР нямам право да се меся в работата на програмите и редакциите. И не съм и помислял да го правя……Нито знам къде е нюзрума на “Хоризонт”, нито съм звънял на някого, нито съм се бъркал…Не е моя работа. Това е част от защитния механизъм в общественото радио…Няма и на кого да се оплача……нещо повече при нас в УС идват хора да се оплакват от цензура в “Хоризонт”. Ние не можем да направим нищо…Затова се оплаквам тук…И ще си пусна Let It Be сам на себе си…

Подобни новини

Вашият коментар