Бойко Борисов разгледа солниците в Провадия (видео)

Бойко Борисов разгледа солниците в Провадия (видео)

Министър председателят Бойко Борисов пусна на страницата си лайф от разходката си из най-древното селище в Европа, намиращо се в Провадия

При археологически разкопки на обекта “Провадия Солницата” (6 км югоизточно от град Провадия) е открит най-старият засега праисторически град в Европа. Разкопките започват през 2005 г. и досега са разкрити останки от двуетажни къщи, множество трапове, използвани за ритуални цели, останки от порти и защитни укрепления, некропол.

Учените са удивени от огромните стени от каменни блокове, които са се издигали много нависоко около селището и които са били непознати като фортификационната система. Други интересни и странни находки са гробовете на убити и “разфасовани” мъже, както и един троен гроб на възрастен мъж с две деца.

Крепостта е пазила богатствата на първите аристократи на Европа. Тази година учените успяха да влязат зад крепостните стени и да проучат домовете им.

Като за хора, открили наскоро земеделието, постиженията им изумяват с изобретателност. Построили крепост с оребрени стени.

Зад стените учените откриват двуетажни къщи, още едно доказателство за техния напредък и инженерна мисъл. Всички те са били опожарени.

Утре премиерът Борисов ще бъде на посещение във Варна, където е специален гост на откриването на голям финансов център, осигуряващ стотици работни места в града.

Бойко Борисов в Солницата 1

Бойко Борисов в СолницатаПодобни новини

Вашият коментар