Бяла в мрежа за екотуризъм с Турция, Украйна, Грузия и Гърция

Бяла в мрежа за екотуризъм с Турция, Украйна, Грузия и Гърция

Нов международeн проект, по който работи община Бяла, област Варна, предвижда развитие на екотуризма в региона. Целта е да се развият нови възможности за разнообразяване на този вид туризъм при баланс на защитата и използването на природните и културните ресурси. Това стана ясно от провеждащата се в Бяла международната среща по проект „Екотурнет / Развитие на мрежата за екотуризъм в Черноморския регион“. Той е на стойност над 795 хил. евро и е финансиран от „Съвместна оперативна програма Черноморски басейн 2014-2020“.

Водещ партньор е областната администрация Шиле – Истанбул, Република Турция. Партньори са Регионалната агенция за развитие на регион Запорожие – Украйна, община Ксанти – Република Гърция, Фондация Кавказка околна среда – Грузия и община Бяла. Продължителността на проекта е 2 години.

Община Бяла разполага с бюджет от 133 хил. евро и предвижда да изгради нова инфраструктура, която включва 2 велосипедни маршрута, кула за наблюдение на птици по миграционния им път Виа понтика и 9 места за отдих по трасетата на велосипедните маршрути.

Водещият координатор по проекта от турска страна Ялмаз Куркмаз от Истанбул посочи, че всички страни ще имат полза от проекта и ще доразвият туристическия си бранд.

Кметът на Бяла Анастас Трендафилов каза, че този интересен проект ще бъде надграждан, защото освен съоръженията, които ще бъдат създадени, ще се наблегне и на подходяща реклама. “Ние искаме да развием и нетрадиционните форми на туризъм. Освен археология и история тук може успешно да се развиват екотуризмът и поклонническият туризъм. А това ще доведе и до развитие на предлагания от нас туристически продукт”.

Подобни новини

Вашият коментар