Дания към всички в ЕС: Откажете се от бензина и дизела

Дания към всички в ЕС: Откажете се от бензина и дизела

Дания и още 10 страни от ЕС призоваха за създаването на европейска стратегия за постепенно извеждане на дизеловите и бензинови автомобили от експлоатация, която да позволи 2030 г. да бъде забрана на продажбата им във всички страни от съюза, с цел борбата с климатичните промени, предаде Ройтерс. Дания отправи предложението вчера на европейска среща на министрите на околната среда, която се състоя в Люксембург.

Новата председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен цели да превърне Европа в първия въглеродно неутрален континент до 2050 година. Според датската делегация за постигането на тази цел е необходимо транспортния сектор да намали въглеродните си емисии, пише БТА.

ЕС цели до 2030 г. да намали с 40 на сто въглеродните си емисии, за да помогне за борбата с глобалното затопляне, припомня Ройтерс. През 2018 г. датското правителство обяви, че ще забрани продажбата на нови автомобили, задвижвани с изкопаеми горива. По-късно Дания се отказа от идеята, защото тя щеше да влезе в конфликт с европейските правила.

Подобни новини

Вашият коментар