НОВИ ПРИДОБИВКИ ЗАРАДВАХА ЖИТЕЛИТЕ НА КВАРТАЛ “ХИМИК”

НОВИ ПРИДОБИВКИ ЗАРАДВАХА ЖИТЕЛИТЕ НА КВАРТАЛ “ХИМИК”

С чисто нова детска площадка и със спиркозаслон се сдоби квартал “Химик”, съобщи за “Девня – древна и модерна” местната жителка Добринка Иванова.

Детската площадка е с ударопоглъщаща настилка, за да не се нараняват малчуганите при падане. Тя разполага с люлки, пързалка и конче. Спиркозаслонът е поставен днес на мястото на стария, който е бил съборен, защото е създавал опасност за живота и здравето на хората. Така, в сезона на ветровете и валежите, жителите на квартала вече ще има къде да чакат автобуса на завет.

Легендарният квартал “Химик” е малка жилищна зона, построена през 60-те години на миналия век за работниците в девненските заводи. Кварталът е бил изключително модерен за времето си. Разполагал е с три басейна, единият от които с олимпийски размери, кафе-сладкарница и парк за отдих с площ от 100 дка.

С течение на времето обаче повечето жилищни блокове са съборени поради “слабости в конструкцията”. След 1989-а година собственикът на терените – „Солвей Соди” – ги продава на частна фирма, която ги ипотекира. По-късно банката кредитор предявява вземане и ги продава. Така кв. „Химик” попада в ръцете на нов стопанин, който не полага абсолютно никакви грижи за своята собственост. Понастоящем обитаеми там са 3 блока и няколко къщи.

Снимки: Добринка Иванова, кв. “Химик”, и личен архив

Подобни новини

Вашият коментар