Синдикатите искат промени в КТ, повече пари за нощен и извънреден труд

Синдикатите искат промени в КТ, повече пари за нощен и извънреден труд

КНСБ и КТ “Подкрепа” започнаха национална акция сред работещите във всички сектори на икономиката под надслов “Заедно да защитим труда си”. Нейната цел е да се постигнат промени в трудовото законодателство за значително увеличаване на заплащането на нощния труд и за реално отчитане и увеличаване на заплащането на извънредния труд. Двата синдиката започват и специална подписка, съобщи БНР.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров обяви, че целта на двата синдиката е до Коледа да бъдат събрани поне 100 хиляди подписа, след което те ще бъдат връчени и на премиера Бойко Борисов. Сред исканията на двата синдиката е увеличаване на заплащането на 75% в почивни дни и 100 % на официални празници и на извънредния труд. Що се отнася до заплащането на нощен труд, вместо 25 ст. на час, както е в момента, те настояват за значително увеличаване на заплащането му.

“Над 50% от извършените нарушения и във всички сектори, които Инспекцията по труда е санкционирала през последните години, са свързани пряко или косвено с нарушения на работното време. Това, което поставяме не е изолиран случай, не е изолиран проблем, а е масов и се надяваме да слушаме силата на аргументите, които ние ще сложим на масата, за да не прибягваме до аргументите на силата”, каза Димитров.

Президентът на Конфедерация на труда “Подкрепа” Димитър Манолов подчерта: “Тези дни се появиха отново изследвания за това кой колко и как работи  в Европа. За пореден път се вижда, че България е на пето място в ЕС по количество работно време, което полагат работещите в нея. Ние полагаме най-много и най-ниско платен труд, като това е едно от обясненията защо сме се хванали сега с това”.

Синдикалистите инициират създаването на подписка, като мотив за нея е растящото недоволство както и сигнали от страна на работници и служители и синдикални представители за разпределението на работното време, за неосигуряването от страна на работодатели на задължителни почивки, нерегламентирано полагане на извънреден труд, както и проблеми, свързани с неговото неплащане. Синдикалистите се позовават на статистиката на Главна инспекция по труда, която отчита сериозна честота на нарушение на трудовите права, свързани с работното време.

От години двата синдиката настояват за повишение на заплащането за извънредния и нощния труд. Президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов заяви по-рано тази година, в интервю за “Хоризонт”: “Работата е сутрин от 9 вечер до 5 и всичко извън това трябва да се плаща по-скъпо като труд”. Според вицепрезидента на КНСБ Чавдар Христов българското законодателство се отклонява от международните стандарти по начина на изчисляване на работното време: “Сумираното отчитане поначало трябва да бъде само в непрекъсваеми производства”.

Възнаграждението за нощен труд от 25 стотинки на час не е променяно от 2007 година, когато минималната работна заплата беше 180 лева, припомнят още синдикатите. У нас нощен труд полагат над 400 000 души.

Подобни новини

Вашият коментар