Съдените за убийство няма да могат да си намаляват присъдите с признания

Съдените за убийство няма да могат да си намаляват присъдите с признания

По-леките присъди при самопризнание за други престъпления остават

Подсъдими за умишлени убийства няма да имат възможност с признаване на фактите и обстоятелствата от обвинителния акт да се ползват от намаляване на наказанието с 1/3. Това приеха днес на второ четене депутатите в правната комисия в парламента за промяна в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). 9 бяха “за”, трима “против” и трима “въздържал се”. Първоначалният вариант беше на БСП, “Обединени патриоти” и “Воля” и предвиждаше съкратеното съдебно следствие да не може да се прилага в случаите не само на умишлени убийства, но и умишлено причиняване на тежка телесна повреда.

По предложение на ГЕРБ обаче намаляването на присъдите при бързо производство при тежки телесни повреди остава. Още утре депутатите ще го обсъждат като първа точка на заседанието си в пленарна зала.

Красимир Ципов от ГЕРБ се позова на справка от прокуратурата за това колко подсъдими за убийства и колко за тежка телесна повреда са се възползвали от сегашната възможност, която дава законът – да признаят факти и обстоятелства и да получат намаляване на наказанието с 1/3. За последните 5 години от 567 осъдени за двата вида престъпления 156 са поискали съкратено съдебно следствие. Само един от тях е бил подсъдим за телесна повреда. Най-често от намаляване на наказанието с признаване на факти и обстоятелства от обвинителния акт са се възползвали подсъдими за най-тежките престъпления – квалифицирани убийства.

Повод за започналия дебат и внесените проекти за промени в законодателството бе последният случай с брутално убийство на дете в с. Сотиря, който предизвика недоволството както на обществото, така и на представителите на политически партии. Близки на детето и роднини на жертви присъстваха на първото заседание на комисията по правни въпроси и призоваваха за справедливост и отпадане на съкратеното съдебно следствие.

Подобни новини

Вашият коментар