Зукърбърг: Идва ред на носими устройства, които четат мисли

Зукърбърг: Идва ред на носими устройства, които четат мисли

Марк Зукърбърг заяви, че иска да работи по контролирани от мозъка носими устройства и технологии за импланти, а скорошното придобиване на компанията CTRL-labs е стъпка в тази посока, съобщава Investor.bg, като цитира CNBC.

„Целта е евентуално да го развием така, че да можете да намислите и контролирате нещо във виртуална или добавена реалност“, коментира Зукърбърг.

През септември Facebook обяви, че придобива CTRL-labs за сумата между 500 млн. и 1 млрд. долара, което прави това едно от най-големите придобивания в историята на социалната мрежа. Компанията работи по гривна, която ще позволява на хората да контролират устройства на база сигнали от гръбначния мозък.

След приключването на сделката CTRL-labs ще се присъедини към Facebook Reality Labs, която работи по създаването на умни очила с добавена реалност.

Коментарите Зукърбърг направи по време на дискусия за бъдещето на технологиите и обществото с доктор Джо ДеРиси и доктор Стив Куейк от Chan Zuckerberg BioHub, развоен център, финансиран от изпълнителния директор на Facebook и съпругата му Присила Чан.

В рамките на дискусията тримата коментираха предизвикателствата и предимствата на използването на технология за импланти за разчитане на човешките неврони.

Куейк твърди, че има рискове за здравето, свързани с тази технология, докато ДеРиси посочва, че имплантите могат да разкодират безгласни команди, която може да помогне на хора с ограничени физически или речеви способности след инсулт например.

„Такъв тип подробна информация в реално време никога не е можела да се чете на повърхността“, коментира ДеРиси. „В действителност трябва да влезете под черепа и да докоснете невроните“.

Подобни новини

Вашият коментар