Провадийския обществен транспорт стига дъното: в края на годината може да няма автобусни линии. Мухамедин прави обществената поръчка

Провадийския обществен транспорт стига дъното: в края на годината може да няма автобусни линии. Мухамедин прави обществената поръчка

В края на годината в Провадия може би няма да има транспорт, защото Филчо Филев прекрати договора с превозвача, а обявената обществена поръчка за обществения транспорт е започната много късно.

Докато проверявахме информацията за прекратения договор с превозвача, за който сигнализира обществото инж. Кадрия Мехмед в социалната мрежа, ПРОВАТОН се натъкна на скандални подробности.Не само, че договора с превозвача е прекратен и е наложена спешна мярка от областния управител, така както твърди инж. Мехмед, но и обществена поръчка за нов превозвач не е била обявена докато Филев е кметувал.

Обществената поръчка за нов превозвач и поддържане на градски и междуградски автобусни линии е обявена буквално дни след като Филчо Филев напуска кметското място.

Самия той по време на кметуването си не е обявил обществена поръчка, а от 04.06.2019г. автобусите се движат в провадийска община по „спешна мярка”, наложена от областния управител. Областния управител наложи тази спешна мярка след като Филев прекрати междувременно договора с превозвача, който бе със срок до 2021г.

Така, че от юни до напускането на Филев на поста „кмет на община Провадия” шест месечния срок е бил преполовен.

До нас достигна информация, че много от общинските съветници от опозицията не са били уведомени, че е прекратен договора за градския и междуградския автобусен превоз.

На 09.10.2019г. е обявена нова обществена поръчка от продължаващия да заема длъжността заместник – кмет Мухамедин Суфиян. Кого замества заместника на Филев, след като Филев вече не е кмет, е отделен въпрос. Отделен въпрос е дали и Мухамедин е още „подчинен” на Филев.

Новата обществена поръчка /може да я видите на този линк/:

Обществена поръчка за транспортна схема

Прогнозната стойност на бъдещия договор с новия превозвач е 470 728 лв. без ДДС, т.е. над половин милион лева.

Срока за получаване на офертите на кандидатите е 14.11.2019г.

Офертата ще бъде отворена на 15.11.2019г. и трябва да бъде валидна до 12.03.2020г., т.е. това е предполагаемата дата на която най – късно ще бъде сключен договора. Освен, ако, така както обича да прави досега нашата община не се удължи срока.

Надали  от 15.11.2019г. до 21.12.2019г.  комисиите ще могат да приключат със становище, въз основа на което Мухамедин да обяви спечелилия обществената поръчка. Обикновено практиката на Община Провадия показва, че на комисиите им е необходимо повече време.

Времето от 21.12.2019г. до 12.03.2020г. се предполага, че е рисковото време през което Провадия ще остане без обществен транспорт, защото спешната мярка поискана от Филев от областния управител е наложена в максималния срок 6 месеца. Точния цитат от заповедта на Областния управител е:

2. Възлагането на автобусните превози да бъде до приключване на процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител, но за не повече от 6 (шест) месеца, считано от 21.06.2019 г.

Това капан от Филчо Филев заложен на Жоро Илчев, като потенциален нов кмет на община Провадия, ли е? На пръв поглед така изглежда. Изглежда все едно, че се прави, за да се създаде хоас в обществения транспорт и всичко това да се вмени на новия кмет, като несправяне със ситуацията.

Свързана статия:

Инж. Мехмед изригна във ФБ: Какво по дяволите правите? Договора за автобусите бил прекратен лятото

ПРОВАТОН

 

Подобни новини

Вашият коментар