Балкански народи в битка за най-добър стрелец в Историческия парк

Балкански народи в битка за най-добър стрелец в Историческия парк

Международен турнир по традиционна стрелба с лък ще се проведе на 9 ноември от 10 часа на територията на Историческия парк край Неофит рилски. Рамо до рамо с най-добрите ни представители ще застанат и стрелци от Турция и Румъния. Досега в България подобен турнир е организиран два пъти в Плиска, но със значително по-малко международно участие.

Този тип стрелба е практикувана още от древността и има последователи в цял свят до наши дни. Организаторите на турнира са се постарали да демонстрират условия максимално близки до реалните, каквито могат да се случат в природата. Участниците ще бъдат разделени на няколко отбора, които ще показват уменията си в общо 7 дисциплини: стрелба по квадратна хартиена мишена; стрелба от седеж по 2D лисица; стрелба от кулата в Исторически парк; стрелба от кон; стрелба над езерото на Исторически парк; стрелба по 2D яребица, прикрепена върху щит и произволно позиционирана на територията на Исторически парк и стрелба по 2D заек, прикрепен върху щит и произволно позициониран на територията на парка.

Крайното класиране ще се направи в три групи: мъже, жени и деца, от общия сбор точки от всички 7 дисциплини. Първите трима от всяка група ще бъдат наградени на Церемония по награждаване вечерта на 9-ти ноември от 19:30 часа в Средновековната крепост на Исторически парк.

Предвидена е и още една дисциплина – изненада, резултатите от която няма да се вземат предвид за общото крайно класиране. За най-добрите участници в нея е осигурена отделна награда. В турнира ще могат да вземат участие всички желаещи (мъже, жени и деца) като едно от условията, с които трябва да се съобразят стрелците, е да се състезават с традиционен лък без поставка за стрелата и дървени или бамбукови стрели с естествени пера.

Всеки, който иска може да бъде зрител на турнира по време на посещението си в Исторически парк. Всеки желаещ може да заяви своето участие тук.

Подобни новини

1 Comment

  1. Ивета
    09.11.2019 at 13:09 Отговори

    А турнир по строителство на пирамиди кога ще има? За един приятел питам дето вече си е дал парите в сектата и сега чака милионите.

Вашият коментар