Проф. Киров: Радев клекна на призива на Плевнелиев и Лозан Панов да не подписва указа на Гешев

Проф. Киров: Радев клекна на призива на Плевнелиев и Лозан Панов да не подписва указа на Гешев

Проф. Киров подчерта, че при повторно предложение на ВСС за Гешев, държавният глава трябва да издаде указ за неговото назначаване. “Но тогава с какви очи ще го гледа”

Мотивите, с които президентът Радев отказва да издаде указа за назначаването на избрания от ВСС Иван Гешев за главен прокурор, са формални. Държавният глава не коментира професионалнати качества на Гешев, а изтъква формални основания да върне решението на ВСС.

Това заяви конституционалистът проф. Пламен Киров пред Епицентър.бг.

Така изтъкнати, мотивите показват, че Радев е взел решението си под въздействие на призива на президента Плевнелиев и на Лозан Панов да не подписва указа за Гешев. Това поставя сянка на съмение за независимостта на президента, подчерта проф. Киров.

Топюрисът смята, че преди да вземе решението си държавният глава е трябвало да се срещне с кандидата за главен прокурор, “да изпие поне едно кафе с него”.

Според проф. Киров с това си решение днес президенът е успял да скара две гилдии в съдебната власт – на съдиите, и на прокурорите.

Проф. Киров подчерта, че при повторно предложение на ВСС за Гешев, държавният глава трябва да издаде указ за неговото назначаване. “Но тогава с какви очи ще го гледа”.

Подобни новини

Вашият коментар