Два варианта за избора на новия главен прокурор

Два варианта за избора на новия главен прокурор

Главният прокурор Сотир Цацаров описа два възможни хода на Висшия съдебен съвет след решението на президента да не потвърди избора на Иван Гешев за ръководител на прокуратурата.

“Процедурата оттук нататък продължава по следния начин: на първо място – указ на президента, който очевидно е факт. На второ място – публикуване на този указ или обнародване на указа в Държавен вестник. Оттам – заседание на ВСС. А оттам има две възможности – гласуване на кандидатурата отново, тоест набиране на не по-малко от 17 гласа и от там назначаване на г-н Гешев с указ на президента. Втората възможност е ненабиране на 17 гласа и започване на нова процедура”, каза Цацаров пред журналисти в Народното събрание, където се провеждаше среща с членовете на Венецианската комисия.

Цацаров, чийто мандат начело на прокуратурата изтича в близките месеци, обяви, че на този етап на развитие на процедурата не е възможно да се предлагат алтернативни имена за негов наследник.

“Въпросът не е дали г-н Гешев е заменим или не, въпросът е дали се спазва конституцията. Има решение на конституционния съд, което казва, че президента действа при условията на обвързана компетентност”, каза той.

Самият Иван Гешев отказа да коментира мотивите на президента при решението му да спре избора, но оспори твърдението за липса на прозрачност при излъчването му:

“Благодаря за това, че процедурата беше максимално открита, прозрачна и публична по начин, по който не е прозрачна и открита в нито една друга европейска страна. Никъде другаде няма процедура, която се излъчва на живо по националната телевизия в продължение на 10 часа, или поне на мен не ми е известно”, каза още Гешев.

Казусът около избора на нов главен прокурор вкара вътрешния министър Младен Маринов в задочен спор с президента.

Маринов обясни положителните становища от страна на МВР и ДАНС за Иван Гешев като “подкрепа за личността и професионалните му качества”.

“По отношение на избора, разбира се, няма как да окажем какъвто и да било натиск. Не бива и няма да го направим. Подкрепата е към личността на г-н Гешев и неговите професионални качества и тя е дадена от структури, които ежедневно работят с него”, каза Младен Маринов пред журналисти.

Ден по-рано президентът Румен Радев укори ВСС за това, че публикува “множество становища от държавни институции, включително от изпълнителната власт, като МВР, ДАНС, ГДБОП”, което по думите му “в разрез със закона превес над мнението на обществените организации взе масираната служебна институционална подкрепа”.

Подобни новини

Вашият коментар