Сергей Станишев предлага Борислав Гуцанов за председател на БСП. Георги Гергов против, залага на Атанас Мерджанов

Сергей Станишев предлага Борислав Гуцанов за председател на БСП. Георги Гергов против, залага на Атанас Мерджанов

“Борислав Гуцанов се изявява вече като национален политик. Сергей Станишев му е обещал да го направи председател на партията”, заяви източник от “Позитано”20.

“Красимир Янков се отказа в негова полза”, продължи източникът. Медийната кампания щели да поемат Моника Станишева и Асен Димитров, което показва, че лидерската заявка е сериозна.

(“Калоян Паргов и Красимир Янков падат “жертва” заради Борислав Гуцанов”, заяви източник близък до Асен Марков, известен като “Сивия кардинал” на “Позитано”20”.)

В отбора “Гуцанов” са Сергей Станишев, Димитър Дъбов, Красимир Янков, Асен Димитров, Ангел Найденов, Михаил Миков, Янаки Стоилов и Георги Божинов.

Опитите да бъде привлечен лидерът на БСП-София Калоян Паргов се провалили. (Това означава, че неговият “патрон” в партията Румен Овчаров отново ще подкрепи Корнелия Нинова, а това според “позитанци” предрешава избора.)

Кирил Добрев, Румен Овчаров, Драгомир Стойнев, Деница Златева, Весела Лечева, Пенчо Милков, който след победата в Русе има много силни позиции в БСП, Иван Иванов и Крум Зарков са плътно зад лидерката.

В същото време Георги Гергов, който влезе в сблъсък с Борислав Гуцанов заради сделката за “Дупката” с Делян Пеевски, бил против този вариант и залага на Атанас Мерджанов.

Разцеплението в опозицията работи за Корнелия Нинова на първи тур. Обаче при обединяване на втория тур между Гергов и Станишев може да настане жега. Затова Корнелия Нинова ще отиде на пряк избор от членовете на партията.

“Корнелия Нинова ще ги отвее на прекия вот, партията е зад нея. Тя ще отстрани всички от вътрешната опозиция от Националния съвет”, категоричен е източник от “Позитано”20.

Атанас Мерджанов е по-опасен съперник на Корнелия Нинова при пряк вот, докато на конгрес по-големи шансове има Борислав Гуцанов.

Обаче и при двата варианта “външните фактори”, руснаците и американците, които имат свои агенти за влияние сред първия ешелон в БСП, ще подкрепят Корнелия Нинова.

Ако Георги Гергов беше зад Борислав Гуцанов, той можеше да привлече подкрепа по руската писта, но при сегашната разстановка на силите шансовете му за това са по-малки въпреки фамилните връзки по линия на ГРУ.

Корнелия Нинова им е важна на “външните фактори” заради премиерската заявка. Американците я подкрепят и като писта към президента.

Президентът Румен Радев е жокер за Корнелия Нинова и тя ще го цака в кампанията си преди избора, а той ще й върне жеста за номинирането.

Комбинацията е очевидна – избрахме Румен Радев за президент, сега да изберем Корнелия Нинова за председател, за да имаме и премиер.

Премиерската заявка на Корнелия Нинова е решаващо предимство и на конгрес, и при пряк вот, Борислав Гуцанов и Атанас Мерджанов нямат такъв “бонус”.

Проблемът е, че при загуба вътрешната опозиция ще разиграе схемата с Мая Манолова и ще атакува Корнелия Нинова отвън, за да я провали на парламентарните избори.

Корнелия Нинова има ход и по тази писта – парламентарните избори ще ги прави служебно правителство на президента, а това й дава предимство.

bgsniper.com

Подобни новини

Вашият коментар