ЕС отделя 1 трилион евро за климата през идните 10 г.

ЕС отделя 1 трилион евро за климата през идните 10 г.

Европейският съюз трябва да стане пример за подражание в защитата на климата, призова председателката на новата Европейска комисия Урсула фон дер Лайен. По думите й, Брюксел ще отдели 1 трилион евро за борбата с климатичните промени през следващите 10 години, предаде Дойче веле.

Фон дер Лайен подчерта необходимостта да се постигне климатична неутралност в страните от общността до 2050 г. Това означава икономиката да функционира при нулеви емисии на парникови газове. През ноември 2018 г. ЕК представи дългосрочна стратегическа концепция да понижаване на емисиите.

Фон дер Лайен призова също ЕС да участва по-активно в световната политика, за да отстоява своите интереси. “Европа трябва да научи езика на силата”, заяви тя. Тя отбеляза, че стратегията на “меката сила” е недостатъчна в съвременния свят. “От една страна, това означава да развием собствени мускули в области, в които дълго разчитахме на другите – например в политиката на сигурността”, поясни председателката на ЕК.

“От друга страна – целенасочено използване на наличната сила там, където се засягат европейските интереси”, коза още тя, посочвайки като пример сферата на търговията. Според нея, страните от ЕС могат в координация помежду си да водят ефективни преговори по митата и търговските споразумения.

Подобни новини

Вашият коментар