ВСС гласува повторно кандидатурата на Гешев в четвъртък

ВСС гласува повторно кандидатурата на Гешев в четвъртък

На 14 ноември ще заседава Пленумът на правителството на съдебната власт

Повторното гласуване за кандидата за главен прокурор на България Иван Гешев във Висшия съдебен съвет (ВСС) ще се проведе в четвъртък. От 10.00 ч. Пленумът на правителството на съдебната власт ще продеве заседание, на което ще разгледа указа на президента от 7 ноември и ще проведе повторно гласуване.

Държавният глава Румен Радев върна избора на Гешев с мотива, че не е имало истинско състезание между кандидати. Иван Гешев беше избран от ВСС на 24 октомври с 20 гласа “за” и 4 “против”.

“Не очаквам да се стигне до криза. Първо трябва да видим какъв ще е изходът от гласуването в четвъртък. Ако той е със 17 и повече гласа, Конституцията и самият Конституционен съд в свое решение, казвайки, че президентът действа при обвързана компетентност, на практика задължава президента да подпише указ. Това не означава, че трябва да очакваме указ на първия час или след два дни”, коментира главният прокурор Сотир Цацаров.

“Така или иначе, президентът доказа съвсем ясно с позицията си до настоящи момент, че действа в обозрим срок. Следователно така, както досега Конституцията бе спазена, аз очаквам да бъде спазена и в бъдеще. Протакането на нещата не е решение”, добави обвинител номер 1.

Подобни новини

Вашият коментар