Сотир Цацаров: Зная как ще постъпя с моя глас – отново ще гласувам за Иван Гешев

Сотир Цацаров: Зная как ще постъпя с моя глас – отново ще гласувам за Иван Гешев

Направени бяха много коментари, аз се въздържах. Колкото и на пръв поглед нелогично да звучи защо е направил така, ще кажа “Защото е президент”. Конституцията му дава право – той има право по Конституция, той прави това, на което има право. Така главният прокурор Сотир Цацаров коментира пред журналисти отказа на президента Румен Радев да подпише указа за неговия наследник на поста Иван Гешев, който бе избран с гласуване от ВСС, предаде Канал 3.

“Конституцията дава право на президента както да подпише указа, така и да не го направи. Конституцията не изисква от него да се мотивира за своето решение. А той обяви своите мотиви, което му прави чест. Дали аз ги приемам или не е отделен въпрос“, заяви главният прокурор.

Запитан дали очаква на новото гласуване във ВСС в четвъртък някакви изненади, Цацаров каза: “Човек в живота може да очаква всичко, аз с моя глас зная как ще постъпя – ще дам гласа си за Иван Гешев”.

Според него едва ли може да се стигне до криза с назначаването на Иван Гешев на неговия пост. “Очаквам президента да не протака действията си след повторното гласуване за избор на главен прокурор в четвъртък, както е доказал досега“, посочи Цацаров.

“Не очаквам да се стигне до криза, но нека първо да видим изхода от гласуването в четвъртък. Ако то е 17 и повече гласа (за Гешев – бел. ред.), тогава президентът е задължен да подпише указ.

До настоящия момент президентът показа, че действа в обозрим срок, както сам той се изрази. Протакането на нещата не е решение, а този президент е показал, че няма свойството да протака и да отлага нещата”, изтъкна Сотир Цацаров.

Подобни новини

Вашият коментар