Иван Костов: Очертава се пълен мандат на ГЕРБ, няма политическа алтернатива. Десните подкрепиха Фандъкова

Иван Костов: Очертава се пълен мандат на ГЕРБ, няма политическа алтернатива. Десните подкрепиха Фандъкова

“Стабилизира се политическата система, очертава се пълен мандат на ГЕРБ, няма политическа алтернатива. БСП изглежда неубедително за гражданите, независимо, че е направила стъпка напред”, заяви в предаването “Лице в лице” на БТВ бившият премиер Иван Костов, анализирайки отминалите местни избори.

Не се очертава икономическа криза до края на мандата, твърди бившият премиер.

От шест години не се занимавам с политика. Това го знае г-н Бойко Борисов, посочи Костов. Той отговори така на гневните слова на премиера Бойко Борисов на националното събрание на ГЕРБ с новоизбраните кметове от партията. “Много съм огорчен от нашите приятели, но ние трябва да спрем да ги наричаме десница. Това са бившите деца, внуци на червената номенклатура”, каза миналия четвъртък Борисов.

Изборите в София дават сериозни сигнали, които трябва да бъдат отчетени, смята обаче Иван Костов.

Той преизчисли резултата за Столичен общински съвет, ако представителите на “Спаси София” се бяха явили на изборите с листа, а не като независими. Но гражданските организации нямат това право.

Ако се анализира вотът за общински съветници, този вот е опозиционен. “Тези, които са се обявили срещу управлението на ГЕРБ са повече – 32 за опозицията срещу 29 за ГЕРБ, ВМРО и “Атака” – заедно. Това, ако г-н Бонев бяха реализирал осемте мандата, които имат гласовете за него”, каза Костов.

“Гражданското общество трябва да разбере, че срещу политическите партии не може да сформира алтернатива. Политическата система е защитена от Закона за политическите партии, той не допуска граждански организации и НПО-та да се състезават наравно с тях”, напомни бившият премиер.

“Стефан Савов ми казваше – демокрацията, това е многопартийност, няма демокрация без партии. С годините трябва вече да разбират хората, че не може да се мине през тази врата”, цитира бившият предсдател на парламента Иван Костов.

Иван Костов обори с числа тезата на премиера Борисов и на бившия президент Росен Плевнелиев, че “Демократична България” са подкрепили не дясната партия ГЕРБ, а лявата Мая Манолова.

За Фандъкова, Джамбазки и Сидеров са подадени 186 222 гласа заедно, припомни Костов. На втория тур Фандъкова взима с 23 хил. гласа повече, отколкото на първия тур.

Опозицията на първи тур има 225 980, но на втори тур Манолова губи 36 800 гласа.

Избирателите на “Демократична България” са подкрепили г-жа Фандъкова по три начина – като “са отишли за гъби”, като са гласували с “не подкрепям никого” и като са я подкрепили, каза Костов.

Обвинението на Бойко Борисов не почива на числата, бе изводът на бившия премиер.

bgsniper.com

Подобни новини

Вашият коментар