След 20 дни температурата пада до нулата, чакаме сняг

След 20 дни температурата пада до нулата, чакаме сняг

След 20 дни очакваме температурата в София да доближи нулата, така че може да завали и сняг, предупреди синоптикът Красимир Стоев пред БНТ.

“Днес преди обяд ще има ниска облачност или мъгла, но следобед температурите ще се повишат до 16-21 градуса. Валежи няма да има. В планините вчера дъждът премина в сняг и вече има тънка покривка и по високите части е заледено. Днес предимно слънчево време, а през почивните дни – още по-хубаво време в планините. В равнинната част на страната очакваме мъгли – на повече места и все по-трайни”.

През преходните сезони най-голямата опасност в планините са ниските температури, заледяванията, които могат да се получат, както и голямата динамика на атмосферната циркулация, добави той.

“Днес отново във Северна Италия, над Алпите ще паднат значителни валежи – над 50 л/кв. м. Времето там е изключително динамично и опасно. В Алпите ще вали и сняг”, обощи времето в Централна Европа синоптикът. Той подчерта, че на Балканите температурите са много по-високи от обичайните за периода.

“Нормално е през септември да не вали, но октомври и ноември действително сушата повече се задълбочи. Но ще започнат скоро периоди с повече валежи. До края на следващата седмица обилни валежи не се прогнозират. През началото на следващата седмица ще има леки превалявания на места и температурите леко ще паднат. След около 20-ина дни можем да говорим за температури, близки до обичайните”, обясни той.

Подобни новини

Вашият коментар