Иван Гешев: Ако всички ме харесват за главен прокурор, това означава, че нещо не е наред

Иван Гешев: Ако всички ме харесват за главен прокурор, това означава, че нещо не е наред

Прочетох, че някой иска да се извиня. Не смятам да се извинявам на някой за това, че няма чувство за хумор, посочи избраният двукратно за следващ главен прокурор

“Едни харесват процедурата, други не я харесват. Проблемът е, че една група политико-икономическа, олигархична, която се притеснява от закона, защото няма практиката да спазва закона, просто не иска да има избор, на който на нея не й харесва. Става въпрос за безпринципност. Ако ме харесват като главен прокурор, това означава, че нещо не е наред, защото работата на прокурора е да прилага закона в наказателното преследване. Сещате ли се какво е правила Специализираната прокуратура преди 2016 г. (тогава Иван Гешев я оглави, бел. ред) и че съществува въобще? Не се сещате! А сещате ли се каква е сега Специализираната прокуратура? И това не е самохвалство – това е констатация!””. Това заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев, който двукратно бе избран от Висшия съдебен съвет (ВСС) за следващ “обвинител №1”, в Русе.

“Така един кръг от хора, които не спазват закона в резултат на действията на прокуратурата, няма да харесват главния прокурорЕто това е. Не става въпрос за принципност, става въпрос за безпринципност”, допълни зам.-главният прокурор.

Във връзка със зачестилите през последните няколко седмици в различни медийни студия оплаквания от страна на съдебния кадровик Атанаска Дишева, че се “страхува” от Иван Гешев, той коментира, че не намира причина да й се извинява. “Прочетох, че някой иска да се извиня. А за мен е ясно, ако говорите за тази декларация, че тя е основно на членове на Съюза на съдиите в България. Не смятам да се извинявам на някой за това, че този някой няма чувство за хумор. А иначе, дай Боже, и мен така да ме заплашват – че ще имам блестяща политическа кариера”, коментира новоизбраният главен прокурор, визирайки писмо на група съдии, основно членуващи в политизирания Съюз на съдиите в България (ССБ), в което се съдържаше призив Гешев да се извини на Дишева, че й е предрекъл “блестяща политическа кариера”.

Той коментира и становището на от Асоциацията на прокурорите от понеделник, в което колегите му за пореден път изразиха подкрепата си към него и твърдо се противопоставиха на уличния и политически натиск, който се прилага от месеци върху членовете на ВСС и върху президента във връзка с процедурата за избор на следващ главен прокурор. “А това, което ще кажа, че принципно – прочетох, че има становище на Асоциацията на прокурорите в България и колегите коментират, че не биха си позволили по никакъв начин да коментират който и да е избор, който се осъществява от колегите от съда. Някои от тези, които протестират, искрено вярват по някакви причини, че са прави – ок, не мога да им забраня. Други просто защитават определени, засегнати от работата на прокуратурата интереси. Това е цялата работа! Caмo eдин ĸaндидaт не било нeзaĸoннo, a ĸoe e зaĸoннo и пpaвилнo? Бях caм ĸaтo ĸaндидaт зa Спeциaлизиpaнaтa пpoĸypaтypa, няĸoй пoвдигнa ли въпpoca тoгaвa? Повдигна ли се този въпрос, когато г-н Beлчeв бeшe eдин ĸaндидaт, когато пpoф. Гpyeв бeшe caм ĸaндидaт?! Toвa ca двoйни cтaндapти”, каза още Иван Гешев.

Не уважавам това някой да ми казва какво да мисля. Не може един кръг от хора да са носители на обективната истина, едва ли не говорят от името на Бога, те казват какво е истина и какво не, кое е вярно и кое не. Ето това не искам. Искам всеки да защити личното си мнение. Защо идва кръг от хора и казва това е добро, това е лошо – не е ли връщане към годините преди 1989 г., едни други времена“, коментира на финала зам.-главният прокурор.

Правен свят

Подобни новини

Вашият коментар