Мълния! ГЕРБ и “Обединени патриоти” предлагат Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ (ВИДЕО)

Мълния! ГЕРБ и “Обединени патриоти” предлагат Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ (ВИДЕО)

ГЕРБ и “Обединени патриоти” предлагат главния прокурор Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ.

Сегашният главен прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат официално изтича през януари, е номинацията на управляващите за председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Това обявиха официално на пресконференция в парламента от ръководството на групите на ГЕРБ, “Обединени патриоти” и “Атака”.

Номинацията на Цацаров за шеф на КПКОНПИ не е изненада, тъй като тя усилено се коментираше в медиите през последния месец. А според приетите от депутатите процедурни правила срокът за внасяне на кандидатури изтича утре – 20 ноември.

“Предстои тепърва да бъдат преодолени и много уточнение в закона за КОНПИ, където той може да помогне много. Освен това има висок авторитет, опит и решителност да поеме тази тежест”, заяви и юристът и зам.-председател на парламента Явор Нотев.

Той знае къде е границата между институциите и е безспорен авторитет. Освен че е професионалист, много добре знае колко е важна държавността и доверието в институциите”, допълни го Валентин Радев от ГЕРБ.

„Има известен шанс за всички ни в съвпадението на обстоятелството, че мандатът на главния прокурор Сотир Цацаров завършва. Пред същото време сме изправени пред предизвикателството да изберем председател на тази много важна и проблемна комисия. Изборът падна върху г-н Цацаров и този избор е продиктуван на първо място от неговата професионална биография. Искам да ви убедя, че няма по-подходяща кандидатура от тази на човек, който се е изградил в съда като председател на Окръжен съд, а след това на Апелативен съд – Пловдив, а след това заел най-високата позиция в прокуратурата“, обясни подробно мотивите за номинацията проф. Явор Нотев.

Според него юридическата школовка, която дават тези длъжности, безспорно осигурява поглед и оценка, каквато е необходима на председателя на КПКОНПИ. „На следващо място ми се струва, че шансът се състои в това, че г-н Цацаров има своята нагласа и професионална готовност да поеме тежестта на тази длъжност. Знаете, че комисията тръгна след едни задълбочени и основателни спорове за качеството на устройствения закона и материалните юридически правила, които обослувиха работата на тази комисия“, каза проф. Нотев. Според него тези проблеми могат да бъдат преодолени с дълбоки юридически познания, опит и с решителност.

Представителят на ОП Емил Димитров – Ревизоро лично е водил разговори със Сотир Цацаров, за да го убеди да поеме антикорупционната комисия.

“Разговорите с г-н Цацаров съм ги водил само и единствено аз, защото трябваше да бъде човек малко или много “синя каска”, да не е обвързан с никакво партийно или политическо ръководство. В момента това, че ние сме се обеденили около една кандидатура, не означава, че това е политическа кандидатура”, обясни пред журналисти Емил Димитров.

На базата на професионализма на Обвинител № 1, един логичен човек, който знае къде са границите между институциите, внасяме предложението, подчерта бившият вътрешен министър Валентин Радев. Той отговаря на всички условия, подчертаха от ГЕРБ и ОП. Още днес внасяме неговата кандидитура, обяви Красимир Ципов от ГЕРБ.

Създаването на икономическа стабилност и среда, освободена от корупция, привлича инвеститори, каза в началото на брифинга председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, цитирана от “Фокус”. „

Днешната ни пресконференция е във връзка с номинацията, която сме предложили за председател на КПКОНПИ. Съгласно чл. 8, ал. 2 от Закона, за председател на комисията се избира български гражданин с високи професионални и нравствени качества, който има висше юридическо образование и най-малко 10 години юридически стаж. За нас е важно борбата с корупцията да бъде успешна, защото това касае както интересите на българските граждани, така и интереса на страната. Създаването на икономическа стабилност и среда, която е лишена и освободена от корупция, привлича инвеститори, днес фактите говорят в тази посока. Преките чуждестранни инвестиции в България през първите 9 месеца на годината са нараснали повече от два и половина пъти“, каза д-р Дариткова. По думите й това говори, че средата в България създава условия за инвестиции. „Нещо, което е изключително важно за нашето управление“, допълни още председателят на ПГ на ГЕРБ.

Номинацията ще бъде обща и ще бъде внесена веднага в деловодството на парламента. Цацаров беше и в Народното събрание, но си тръгна преди изявлението и не застана на трибуната с политиците, които го предложиха и обосноваваха кандидатурата.

Засега единственият друг официално обявен кандидат е от партията на Веселин Марешки ВОЛЯ, които предлагат за поста депутатът Симеон Найденов. От останалите парламентарни сили други кандидатури не са издигнати.

Левицата трябваше да обсъжда темата днес следобед, но неофициално социалисти коментираха, че нямат подходящ кандидат, който да предложат и то с ясното разбиране, че няма да бъде избран.

Главният прокурор се назначава и освобождава от президента, по предложение на Висшия съдебен съвет.

Официално 7-годишният мандат на Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2020 г. Ако той реши да освободи поста преди изтичането на мандата, трябва да подаде оставка пред ВСС, а след това държавният глава да го освободи. В случай, че не е приключила процедурата по избор на нов главен прокурор (президентът Радев все още не е подписал указ за назначаването на Иван Гешев), ако Цацаров освободи поста, той трябва да бъде поет от негов заместник – Иван Гешев.

Номинираните за поста кандидати трябва в срок от 7 дни да представят необходимите документи, в които да бъдат включени също декларация за имущество и конфликт на интереси, както и концепция за работата на комисията. След становища на неправителствени и научни организации, кандидатите ще бъдат изслушани в ресорната комисия, а гласуването ще бъде в пленарната зала.

Изборът е с обикновено мнозинство – с поне половината от гласовете на присъстващите депутати. За избран се смята кандидатът, който събере най-много гласове.

Новоизбраният председател на КПКОНПИ ще довърши мандата на доскорошния председател Пламен Георгиев и съответно няма да има пълния 6-годишен мандат, а се очаква да оглавява комисията в следващите около 4 години. Георгиев беше избран на поста през пролетта на 2018 г., но покрай продължителните скандали с имотите на властта и разкритието за незаконно надстроения му мезонет, той подаде оставка през юли тази година.

Пресконференция на ГЕРБ и ОП, на която бе съобщено, че Цацаров е номиниран за шеф на КПКОНПИ

Подобни новини

Вашият коментар