Радев подписва за Гешев в “обозрим срок”, не приема ултиматуми

Радев подписва за Гешев в “обозрим срок”, не приема ултиматуми

Президентът Румен Радев заяви, че ще се произнесе “в обозрим срок” по процедурата за избор на нов главен прокурор.  След като той върна на Висшия съдебен съвет избора на Иван Гешев за обвинител №1, магистратите отново избраха заместника на Сотир Цацаров за негов наследник.

По Конституция президентът не може да откаже назначаването на главен прокурор при повторно направено предложение. Ултиматуми не приемам от никого, заяви обаче днес Радев. Той допълни, че не е човек, който протака и използва “различни машинации”, но отговорът на всички въпроси бил в Конституцията, която трябвало да се чете внимателно, пише dnes.bg.

Радев каза още, че в тази процедура и той се обърнал с настояване към ВСС, “което те не изпълниха по най-добрия начин”. Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили присъства на празника на Сухопътните войски, който беше отбелязан тържествено във Военната академия. Той заяви, че е оптимист за най-многочисления вид въоръжени сили, защото там има истински лидери и командири, прекрасни специалисти и отдаден личен състав.

Президентът изрази убеждението си, че изоставането в процеса на модернизация на Сухопътните войски ще бъде преодоляно и напомни, че винаги е настоявал модернизацията на трите вида въоръжени сили да тече едновременно като най-добър и балансиран подход.

Той посочи, че тя означава преди всичко трансформация на подготовката, въвеждането на по-малки системи и технологии, въоръжение, но с ключово значение в една операция. Според него основният проблем е неокомплектоваността с личен състав и трябва да се възстановят привлекателността и достойнството на военната професия.

Подобни новини

Вашият коментар