Гешев: Отнехме незаконно имущество за 2 млрд., намалихме наполовина ало измамите

Гешев: Отнехме незаконно имущество за 2 млрд., намалихме наполовина ало измамите

“След 12 години мониторинг, България постигна задоволителни и отчетливи резултати. Постигнатите резултати са стабилни, а процесът на реформа е необратим. Прокуратурата осъзнава, че усилията трябва да продължат. Поредна стъпка в тази посока е приемането на постановлението от МС за национален механизъм за борбата с корупцията. Този механизъм следва да осигури запазването на напредъка”. Това заяви новият главен прокурор Иван Гешев на конференция в Европейския парламент, посветена на механизма за сътрудничество и проверка на България, организирана от евродепутата Емил Радев.

“В периода от 2012 досега се постигна съществен напредък в съдебната ни система. Положени бяха значителни усилия в борбата с организираната престъпност. Създаде се цялостна система за борба с корупцията по високите етажи на властта. Бяха повдигнати обвинения на лица от политически и икономически кръгове със сериозни възможности.

Видим е напредъкът за последните 2 години. За около 3 млрд. лева са предявени искове за замразяване на имущество. Иззето е имущество за над 2 млрд. лева. Прекратена беше и дейността на множество фабрики за цигари – прекратихме престъпна дейност за 700 млн. лв. Намалихме и с 50 % телефонните измами – чувствителна тема за обществото ни. България е постигнала трайни и устойчиви резултати. Постигнатото до момента е в резултат на решимостта на държавата ни”, каза още Гешев.

Подобни новини

Вашият коментар