Никулден е! Над 12 хиляди именици от Пловдив празнуват, както и всички банкери, търговци и рибари

Никулден е! Над 12 хиляди именици от Пловдив празнуват, както и всички банкери, търговци и рибари

На 6 декември се отбелязва денят на един от най-почитаните християнски светци – Свети Николай, архиепископ Мирликийски, Чудотворец. Празникът е наричан от народа Никулден.

Свети Николай властва над моретата, реките, езерата и над целия подводен свят. За свой патрон го почитат рибари, търговци, кираджии, воденичари, ловджии, банкери. Светецът помага на младите хора да се оженят. Той е закрилник на семейството и рода, пазител на дома, имота и стоката.

На този ден на трапезата се поднася риба, като обикновено се приготвя шаран. Най-често шаранът се пълни с ориз, булгур, орехи, лук и стафиди, увива се и се пече в тесто. Така приготвеното празнично блюдо е известно като “рибник”. В деня на свети Никола на трапезата освен рибник и обредни хлябове, трябва да има и постни ястия: варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб. Трапезата на Никулден не се вдига цял ден. Семейството е край нея и се пеят обредни песни.

След празничната вечеря костите на шарана се изгарят, закопават се в земята или се хвърлят в течаща вода, за да бъдат всички членове на семейството здрави през цялата година. Запазва се само костта от главата на рибата, тъй като се приема, че има формата на кръст. Хората вярват, че костта е лековита, затова се пришива към шапката на новороденото, за да го пази от зли очи и болести.

Името Николай означава побеждаващ. Над 12 хиляди са имениците от Пловдив, които празнуват днес.

Днес празнуват хората, носещи имената Николай, Никол, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо, Нина, Ния, Ница, и др.

Екипът на ПРОВАТОН честити имения ден на всички и им желае здраве и благополучие!

Подобни новини

Вашият коментар