Правителството се събира извънредно днес

Правителството се събира извънредно днес

Извънредно заседание ще проведе Министерският съвет днес.

Поводът е ново обсъждане на проекта на закон за допълнение на наказателно-процесуалния кодекс, стана ясно от прессъобщение на правителството.

Това се налага след забележки на Комитета на министрите към Съвета на Европа и Венецианската комисия. Те коментираха проектозакона, откъдето бяха изразени резерви за проекта, касаещ липсата на достатъчен контрол върху прокуратурата.

Преди дни премиерът Бойко Борисов анонсира в телевизионно интервю, че ще бъде предложено независим прокурор, който не е подчинен на главния, да може да го разследва. Той ще се избира с мнозинство от две трети от прокурорската колегия на ВСС. Законодателната промяна ще отговори на препоръките на Венецианската комисия, от която правосъдният министър поиска становище по темата.

Идея за такъв независим прокурор имаше още в миналия мандат на Борисов, като тя дойде от Реформаторския блок при промените в Конституцията. Тогава обаче тази идея не стигна дори до гласуване и нямаше подкрепа от ГЕРБ.

“Трябва да има абсолютно независим прокурор, звено и да бъде избрано с две трети от прокурорската колегия на ВСС и ако има подобно извършено престъпление или разследване на главния прокурор, този прокурор може да го проведе това разследване, без да се отчита на никой. Абсолютно независим!”каза Борисов.

Тази седмица и главният прокурор Сотир Цацаров, и бъдещият му заместник Иван Гешев бяха в Брюксел. Към тях имаше отправени питания за работата на прокуратурата.

Очаква се заседанието на правителството да започне към 10 ч.

Подобни новини

Вашият коментар