България се сбогува със Стоянка Мутафова

България се сбогува със Стоянка Мутафова

България прекланя глава пред великата Стоянка Мутафова.

В петък на 97 години Кралицата на комедията си отиде от този свят след дълъг престой в реанимацията на ВМА.

Поклонението е в понеделник от 11.00 часа в Сатиричния театър. От Столична община предупреждават, че по повод поклонението ул. “Стефан Караджа” до театъра ще бъде затворена от 11:00 до 17:00 часа.

„Госпожа Стихийно бедствие”, както я наричаха мнозина, се превърна в една от най-възрастните активно играещи актриси в целия свят.

По време на дългата си кариера Стоянка Мутафова изигра над 100 роли. В памет на звездата в Сатиричния театър ще има и стол с нейното име.

Със Сатиричния театър са свързани най-силните години на Мутафова като актриса.

През 1956 г. тя става един от основателите на новосъздадения Държавен сатиричен театър, заедно със Стефан Сърчаджиев, Татяна Лолова, Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Григор Вачков, Никола Анастасов, Васил Попов, Константин Коцев, Димитър Манчев и др.

На същата сцена пресъздава още десетки героини от български класически и съвременни автори. През 1963 г. тя и Георги Калоянчев стават първите заслужили артисти на Сатирата, където тя работи до пенсионирането си през 1991 г.

„Кралица на българската комедия”, „Фурия“, „тайфун“ и „г-жа Стихийно бедствие“ са само няколко от множеството имена, които ѝ е дала публиката през продължителната ѝ кариера. Мутафова в не едно интервю е споделяла: „Мечтата ми е никога да не стана нормална”.

Стоянка Мутафова и през 2019 г. продължаваше да играе на театралната сцена да беше най-възрастната действаща актриса в света.

Трудно е да посочим едно нещо, с което ще запомним актрисата, която има буквално стотици роли и рекорди. През 2019 г. тя отбеляза 70 години на театралната сцена. Каналът “Уеб Цитати” във vbox7 припомня някои от най-ярките изказвания на голямата Стоянка Мутафова:

“Човек получава толкова много цветя два пъти в живота – когато идва и когато си отива. Аз идвам!”

“Без компютри няма напредък, но без изкуство няма живот.”

“Всеки човек прави изкуство, а да обичаш родината си е най-голямото изкуство.”

“Понякога се чувствам много млада, много малка даже. Някои пъти като дете. Нещо детско си нося в себе си. Не се чувствам възрастна. Не, не, не. Не нося това, което много хора имат много рано – едно такова достолепие добиват в поведението си – така може, пък така не може. Както искам, така си живея.”

“Нямам проспани години. Нямам тихи любови.”

Как искате да Ви запомнят? – А, много ми е зор! Както искат, така да ме запомнят!

Стояна Мутафова започва житейския си път на 2 февруари 1922 г. в столицата София. Преди да се ориентира към сцената, тя завършва класическа филология в Софийския университет.

През 1947 г. Мутафова се образова и в театралното изкуство в Държавната театрална школа към Народен театър „Иван Вазов“ в София, също и в театралния отдел на Академията за изкуства в Прага, Чехословакия (в периода 1947 – 1949 г.).

Работи в Прага, а след това и в Народния театър. Мутафова е сред основателите на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“, където работи до 1991 г. По думите ѝ този театър е за нея „всичко“.

Животът на Стоянка е посветен на театъра, където тя участва в 90 постановки. А през 2016 г. неуморната актриса прави голямо турне в театрални зали в САЩ, Германия, Канада, Нидерландия, Швейцария и Великобритания.

Седмото изкуство също е неразделна част от житейското ѝ приключение. Тя се снима в едни от най-емблематичните наши филми: “Специалист по всичко”, “Любимец 13”, “Топло”, “Бялата стая”, “Кит”, “Езоп” и други.

Докато е в Прага, Стояна се запознава с чешкия режисьор Роберт Роснер. Той е на 51 г., а тя – на 23 г., но двамата сключват брак. Двойката живее първо във Виена, а след това и в Прага. След него Стояна има още два брака, а единствената ѝ дъщеря – Мария, върви по нейните стъпки в киното. Мутафова смята Нейчо Попов – своя трети съпруг, за най-голямата си любов.

През 2019 г. актрисата отбеляза 70 години на театралната сцена и своя 97-ми рожден ден. През всичките тези години талантът и неуморната ѝ работа нареждат името Стоянка Мутафова сред тези на най-добрите и емблематични български актриси.

Подобни новини

Вашият коментар