КМЕТЪТ ЧЕСТИТИ ЮБИЛЕЯ НА УВАЖАВАНА УЧИТЕЛКА, НОСИТЕЛ НА НАГРАДА „ДЕВНЯ“

КМЕТЪТ ЧЕСТИТИ ЮБИЛЕЯ НА УВАЖАВАНА УЧИТЕЛКА, НОСИТЕЛ НА НАГРАДА „ДЕВНЯ“

Уважаваната девненска учителка, самодейка и общественичка Мария Петкова днес навърши 80 години. По повод юбилея кметът Свилен Шитов посети г-жа Петкова в дома ѝ, пожела ѝ здраве и дълголетие и ѝ благодари за големия принос в образованието и обществения живот, за който г-жа Петкова навремето е била удостоена с най-високото общинско отличие – Награда „Девня“.

Мария Петкова започва своя професионален път в далечната 1957 година като начален учител в Народно основно училище „Христо Ботев“. Цели 38 години тя отдава сили и творческа енергия на девненските деца. Своята любов към словото г-жа Петкова предава на една голяма част от девненци. Не са малко и тези, у които открива влечението към четката и белия лист, работейки и като учител по изобразително изкуство. Нейните художествени умения са били достояние на гостите на училището по време на различни празници.

През 1993 година г-жа Петкова се проявява и като организатор, поемайки поста директор на Начално училище „Христо Ботев“. Тя не прекъсва връзките си с училището и след своето пенсиониране.

Хората от по-близкото ѝ обкръжение я познават и като творец – автор на много стихове и разкази. За девненци тя е и активен самодеец – участник във викторини и прекрасен рецитатор. Била е и хорист в Градския хор с диригент Стефка Благоева, който има множество участия в конкурси в страната и чужбина.

Мария Петкова е позната и като активен общественик. Била е общински съветник, председател на Комисията по здравеопазване и социална политика, секретар на Комисията по образование, култура, туризъм, спорт и медии, член на Комисията по гражданска защита и обществен ред.

Подобни новини

Вашият коментар