Несполучливия ремонт на сградата на Община Провадия или къде Филчо закопа над милион лева

Несполучливия ремонт на сградата на Община Провадия или къде Филчо закопа над милион лева

Сградата на Община Провадия бе изцяло санирана с помощта на проекта „Повишаване на енергийната ефективност на административната сграда на Община Провадия“, реализиран по Оперативна програма  „Региони в растеж“ 2014–2020 г. Общата му стойност е 1 447 812 лв. Бенефициент е Община Провадия.

Оооле! 

Това е официалното съобщение за усвоените европейски средства. Гледайки „отвътре“ нещата или по – конкретно от коридорите на Община Провадия, спокойно може да се присъединим към критикуващите ни европейски партньори, че общностните пари, парите на Европейския съюз по европрограми в България понякога се изразходват недалновидно. В случая – визуално – ургулешката.

Няма гражданин влязъл в коридора на общинската сграда, който да не се съгласи, че по проект по който са предвидени над милион лева, свършеното е като за милион, ама стари пари и все едно не си в коридор на Община, а в бункер или стара фабрика. 

Но, да проследим от 2016г. до приключването му преди изборите на 2019г. какво е свършил главата на общината – бившия кмет Филчо Филев по проект „Повишаване на енергийната ефективност на административната сграда на Община Провадия“ на стойност 1 447 812 лв.

Проекта стартира на 29.09.2016г.

Фанфари, радостни изявления и големи обещания от една страна – нормално, Филчовия екип се хвали как ще усвои над 1 милион лева, даже 1 милион и почти половина. От друга страна – гражданите – радостни отзвуци, добронамерени очаквания за подобряване на „нещо“ в Провадия, надежди за обновление…

Започнаха с първата стъпка за усвояването на милиона – обществена поръчка за фирма изпълнител. Тогава ПРОВАТОН със своя статия „Фалстарт със санирането на Бялата сграда в Провадия“ направи разкритие /както се казва на жаргон – спипа ги по бели гащи/, че обществената поръчка е пусната за

външно саниране на 2000 кв.м. външни стени, от външната страна с гипсокартон и боядисване с латекс. 

Да, точно така – саниране отвън с гипсокартон.

Обществената поръчка се прекрати, станала била „техническа грешка“. Почнаха отначало.

Ще се санират външните стени, но отвътре с гипсокартон – казаха !?!

Оказа се обаче, че Филчо и екип не са се отказали изцяло от външното саниране. Оставили са си го за основите на сградата, дейности по изваждане на пръст, саниране и зариване пак с пръст. Колко кубика пръст, ръчно, колко дни реално е правено това и от колко работника и дали въобще е най – трудното за доказване в строителството – та това е една от най – известните обществени тайни в строителството. Казват, че е и най – медоносната, но за това четете и вижте снимките малко по – долу. Да продължим от след обявяването на новата обществена поръчка.

Събитието „Първа копка“

 /на снимката Филчо Филев и Ангел Ушев/

Отново фанфари, медии, журналисти, снимки, интервюта, Филчо позира с лопата как закопва (себе си).

Договора с фирмата строител е вече подписан с ДЗЗД „Провадия инженеринг 2017” в което влизат аксаковската фирма Одесосстрой ООД, като основна, и Архитектурно студио Бояна” ЕООД София. По договора задължителни мероприятия са (четете внимателно):

Ремонт на хоризонталната канализационна разводка в сутерена и вертикалните водосточни и канализационни щрангове.; Премахване на пръстта от тревните площи /кашпи/ в непосредствена близост до сградата.; Изпълнение на хидроизолация по сутеренните стени от външната страна на сградата.; Изграждане на дренажна система за отвеждане на повърхностните води в канализацията.; Репариране на компрометираните тротоарни настилки и полагане на нови тротоарни настилки в периметъра около сградата  за защита на основите й.; В зоните на тревните площи след изпълнение на дренажната система или се възстановяват зелените площи или се изпълняват тротоарни настилки.; Ремонт на повредените от течове вътрешни мазилки.; и така нататък.

По – късно ще се окаже, че Черешката на тортата за граждани на Провадия, работещи в администрацията и посетители на общината е АСПИРАЦИЯТА или т.нар. в договора Общообменна вентилация. Но да ги караме подред:

Със започването се поставиха табелите. И обезопасителните огради – зад тях изглежда като по време на война (грозна картинка) – „мнооого работа ще се свърши“ е визията.

Откриването на строителната площадка пише, че е на 14.09.2018г. Срока по договора за завършване на проекта е 120 дни от откриване на строителната площадка. Така е спечелила фирмата изпълнител, с такъв срок (когато искаш да дадеш на някого дадена поръчка на високи цени му казваш да я пусне с най-кратък срок на изпълнение, пък после удължаваш – игрите на ФФ). Това грубо пресметнато е средата на Януари 2019г.

Нищо подобно – проекта приключва през лятото на 2019г.

Срока за изпълнение записан на табелата не е спазен. Дали Филчо е разписвал анекс за удължаване на срока не става ясно от официалните информационни масиви, напр. сайта на общината, в които задължително трябва да се отбележи. Но и това не е важно, важното е, че с предложение за 120 дни е спечелена обществената поръчка, а до средата на Януари Провадия имаше от Филчо един гол Шуй… Пояснение за беквокалите на Ф.Ф. – Фън Шуй е древно китайско изкуство за хармонизиране на енергията.

Към края на Януари 2019г. общинските коридори изглеждаха така:

                                                                       /архиви по земята/

/кадастралните карти на града – в прахта, без надзор, на работниците много им пука що е туй кадастрална карта или официален документ/

/нови алуминиеви врати, тоалетни чинии, радиатори приготвени да хванат пътя/

Извън срока в края на Февруари започва да се инсталира т.нар. Общообменна вентилация. Според договора и обществената поръчка: „Общообменна вентилация – задължително да се изпълни вентилация за обитаемите зони и помещения; вентилацията да се осъществи с модулни климатични камери, да се предвидят инвенторни вентилатори, които да се контролират от датчици за следене на замърсеността на въздуха…“

 

След това се извършват дейности под зоркото око и подбор на познайте кого… естествено на заместника на Филчо – Мухамедин Суфиян.

Суфиян и Марин Пенчев, като вещи в управлението на европроекти (!?!) и строителство следваше да се заемат с Черешката на тортата в този проект и да, показаха на какво са способни.

И В КРАЯ НА КРАИЩАТА КЪМ ДНЕШНА ДАТА ТОВА Е ДЕЙСТВИТЕЛНОТО ПОЛОЖЕНИЕ НА КРАХА

СЕГА ВИЖТЕ САМИ ДАЛИ ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ РЕМОНТ НА РЕМОНТА И ДАЛИ РЕМОНТА ЗА НАД 1 МИЛИОН Е УСПЕШЕН

Снимките по-долу са актуални към днешна дата /м.12.2019г./, проекта е приключен на 28.05.2019г.

По задължителната дейност по договор Ремонт на хоризонталната канализационна разводка в сутерена и вертикалните водосточни и канализационни щрангове.

/още за състоянието на сутерена вижте в галерията долу/

По задължителната дейност по договор Ремонт на повредените от течове вътрешни мазилки

/Снимката е също от сутерена. Официално по договора сградата е  5 етажна – 4 етажа и един сутерен. В сутерена има места засегнати от течове които не са ремонтирани. Питаме се има ли въобще нова вътрешна мазилка в сутерена, освен замазките около тръбите?/

По задължителната дейност по договор Премахване на пръстта от тревните площи /кашпи/ в непосредствена близост до сградата.; Изпълнение на хидроизолация по сутеренните стени от външната страна на сградата.; Изграждане на дренажна система за отвеждане на повърхностните води в канализацията

(т.е. тук е трябвало да изкарат пръста от градинките около Общината, да положат изолацията и да засипят отново пръстта – някой нещо такова да е видял?).;

/…дренажна система? Към канализацията?/

/Външното саниране някъде тук може би…решетките са си старите…даже с липсите/

/това май е някаква заземителна шина, поставена върху тенекия затисната с камъчета/

В Предложението с което е участвала фирмата изпълнител в обществената поръчка е записано: „Фасадите – графично и цветово решение за оформяне на фасадите след изпълнение на предвидената допълнителна фасадна изолация. Цветовото решение ще бъде обвързано със зададената от възложителя цветова гама.“

В резултат на изпълнението под зоркото око на Филчо на проекта за над 1 милион лева,

фасадата на сградата на общината е със същите пукнатини, влаги, мухали. Какво цветово решение в зададена от възложителя цветова гама говорим, невидима ли и след каква допълнителна фасадна изолация? Къде и каква е цветовата гама на фасадата?

По задължителната дейност по договор Репариране на компрометираните тротоарни настилки и полагане на нови тротоарни настилки в периметъра около сградата  за защита на основите й.

Ето го периметър около сградата:

Къде отидоха парите по проекта?

Къде са репарираните на компрометирани тротоарни настилки и положените нови тротоарни настилки в периметъра около сградата?

И НАЙ – ГРОЗНОТО

Това, което първо привлече недоволството на работещите в административната сграда на общината. Аспирацията. Така изглежда в завършен вид (предупреждаваме, че не е за хора със слаби нерви):

/това са снимки от преди два дни/

Това някакво модерно съоръжение ли е за проект за над милион – целуфани, фолио?

Коридорите приличат на бункери в бомбардирана сграда в Бейрут. Замазки върху различни плоскости, стени, пльокнати ей така, без форма, визия, въобще не става и дума за „цветово решение в зададена от възложителя цветова гама“.

/висящи държачи като шила на височина 1,85 м, а в някой случаи като този дори и не държат нищо…/

Със стърчащи железа отиващи наникъде, държащи едно нищо…

Никой не може да отрече нелепостта на стореното.

Тази аспирация предназначена

за кабинети със светли, големи прозорци трябва да върши работа да вкарва пресен и да изкарва мръсен въздух, нищо повече.

Сега все едно е военна зона, бункер на десет нива под земята или защото трябваше да се усвоят някакви пари, а нямаше откъде. Според работещите, като я включат се чува бучене, вибрации, и никой не е на друго мнение, че е страшно грозно в коридорите.

Това не се отрича и от самия Филев.

Запитан на 25 юни завършена ли е и така ли трябва да изглежда, той казва, че не е завършена. Така отговаря при положение, че проекта официално е приключи на 29 май.

Филчо Филев /25.06.2019г. на сесия на Общински съвет Провадия/:

„После ще направим гипсовите кожуси, които обещахме. Общинският съвет е гласувал около 190 000 лв. за допълнителни дейности

след тези енергоспестяващите, включително и за 119 зала някакъв ремонт. Въпросът е да е естетично по някакъв начин. Коридорите в момента са отвратителни визуално. Ще трябва да направим и осветление, което при наличие на хора да светва, а при липса да угасва, защото по проекта имаше седем лампи, ако не греша.“

Какво излиза: че Филев не стига, че изхарчи 1,4 млн. за нищо което не струва толкова, а и грозно, ами и си гласува още 190 хил. лв. за кожуси на тези грозотии, че онези пари не му стигнали !?!

Неговото решение, за да не изглеждат отвратително коридорите, е да се дадат други пари, извън бюджета на проекта, например от парите за ремонта на зала 119. Да се отделят допълнително още пари от парите на провадийци да се поправи стореното. Явно близо милион и половина не стига. Явно предложението му е ремонт на ремонта или реконструкция след ремонта, или подобрителни дейности след ремонта. Както и да се нарече, все е нелепо.

На следващата сесия на 25.07.2019 год. отново отговаря за отвратителните визуално, според него, аспирации по коридорите: „На г-н Парушев искам да кажа, че колегите от отдела, което се занимават с проектите благодарят. Те буквално така ми казаха, че благодарят, само че единственото, което биха поискали са възнаграждения, които ги няма в момента. Няма никакво заяждане.“

Безочлив както винаги.

Към „колегите“ на Филчо Филев дето си искали възнагражденията „единствено“  – спахте ли „колегите“, за какво благодарите, колко възнаграждение чакате „единствено“, единствено възнаграждението ли ви е важно, или ви набута Филчо Филев с това си изказване на тази сесия, харесва ли ви, колко пари предлагате да се отдели още, за да влезе в крак този проект от над милион лева? И как ще обясните това, това не го ли проконтролирахте навреме или бяхте заети с чакането на възнаграждението „единствено“?

Още малко ще Ви обезпокоим – има аспирация в коридора, работниците са направили дупки в стената за да влиза в кабинетите /стаите/, тази вентилация трябва да смуче и духа въздух в стаята, в която влиза. Тук внимавайте, влиза от коридора през стената и излиза…. в шкаф:

Отвориш го – в него аспирацията

Затвориш го – аспирацията или т.нар общообменна вентилация си продухва шкафа, мери си му чистотата на въздуха, ако функционира, прочиства го и те така все в шкафа (да се смеем ли, да плачем ли).

Този екип за проекти, да не е съставен все от асове на Филчо Филев !?Марин Пенчев, Мухамедин Суфиян, та Филчо Филев се изказва така благо за тях: „Те буквално така ми казаха, че благодарят, само че единственото, което биха поискали са възнаграждения“. Пък и кой друг би си позволил от по – нискостоящите да говори така на тогавашния кмет.

Както се казва и добре да е направен покрива, ако основата не струва, всичко рухва. Тук общообменната вентилация засенчи всякакви други изцепки или подобрения. Просто остави без дъх и думи своите зрители.

И все пак европейските проекти са сериозно нещо. Сума, която се дава от външен донор, каквато и да е тя, независимо от Държава или Европейски съюз още повече. Тези средства трябва да се използват ползотворно и далновидно, защото в противен случай е възможно Общината да бъде принудена да ги върне. Средства в размер на над милион лева финансирани от фондовете на Европейския съюз е сериозно нещо и не бива служители да се отнасят по дейностите, за които са предвидени, с насмешка, не може единствено да чакат възнаграждението си, ако аспирацията е монтирана и продухва вътрешността на шкафа. Предметът на тази обществена поръчка е със строго специфичен характер и относително висока степен на техническа сложност, предполагащ наличие на специфични знания по отношение на разглеждащите офертите на участниците в процедурата членове на комисията и  на състава на екипа на проекта, който ще го контролира. Те трябва да са експерти, притежаващи съответните знания и квалификация, нужни за законосъобразното провеждане, контролиране и отчитане на всеки един етап от проекта.

При приключен вече проект не се чуват фанфари, възгласи, еуфория, чува се недоволството на минаващите по коридорите служители на общината, тракането на тенекийката в основите на сградата, ааа  и вибрацията в шкафа.

Чудно, така ли закопа Филчо над милион лева?

Къде е ПРОКУРАТУРАТА ЛИ? Скоро и ТЯ ще дойде! Но този път успешно. Който напусне потъващия кораб навреме може и да се спаси – даваме пример с Митаков, който по следственото дело за транспортната схема, което все още върви, остана сам да носи отговорност – Филев спаси само себе си, засега (споделяме за групичката, която пие всеки ден кафе на барчето пред Общината заедно с Филчо и гледат миловидно старото им работно място)!

ГАЛЕРИЯ ОТВЪН ОБЩИНАТА – НИЩО НЕ Е ПИПАНО

ГАЛЕРИЯ СУТЕРЕН ОБЩИНА

ГАЛЕРИЯ ВЕНТИЛАЦИЯ – АХ ТАЗИ ВЕНТИЛАЦИЯ (снимките са буквално от преди два дни)

ГАЛЕРИЯ ПО ВРЕМЕ НА РЕМОНТА

 

СВЪРЗАНИ СТАТИИ

Фалстарт със санирането на Бялата сграда в Провадия

Нови 50 000 лв. глоба за Община Провадия по европроект

Община Провадия ще плаща 1700лв. заради незаконна заповед на кмета, отсъди КЗК

 

Подобни новини

Вашият коментар