Провадия‘ 2019 – град на милосърдието и съпричастността

Провадия‘ 2019 – град на милосърдието и съпричастността

Ако имаше класация къде в България хората са били най-съпричастни, може би това щеше да е Провадия. Може само така да ни се струва. Вероятно така е навсякъде по Божията земя. Но в дните преди светлите празници сме длъжни да не забравим всеки един от Провадия подал ръка на нуждаещ се.

Милосърдие означава оказване на помощ на попадналите в беда, което цели да намали обсега на човешките несполуки. А съпричастен е, да можеш да се поставиш на мястото на другия, да разбираш какво чувства и да му покажеш, че си наясно с емоционалното му състояние. Така пише в дебелите книги и така беше цяла 2019 година в Провадия и общината.

Точно на 7 януари 2019г. публикувахме думите на уважавания педагог Марта Радева: „Цял град в подкрепа на едно момче“. От няколко месеца, тогава, 25-годишният Христо от Провадия е в будна кома след катастрофа, в която пътува на задната седалка в автомобил. Преди Коледните празници’2018 Читалище “Алеко Константинов 1884”, гр. Провадия, Общинският съвет и Центърът за работа с деца организират няколко благотворителни концерта в негова подкрепа.

Своеобразен венец на усилията да бъде спасен Христо е концерта на Игнажден под наслов “Коледа е доброта”.

„Обновената (след скорошния ремонт) сграда на Читалището събра няколкостотин души, дошли за да обединят грижата си, молитвите, любовта си в светла енергия, която да помогне на младото момче. Предколедният дух на вяра и доброта беше обединил всички участници в концерта: младите актьори от самодейния състав на режисьора Димо Димов, малките балерини от ръководения от Анна Пенева балет “Усмивка”, малките певици Дея, Далия, Христина; фолклорните състави към Читалището, които пяха, свириха на гайди и други народни инструменти, танцуваха; младите мъже от с. Бозвелийско, които представиха обичая Коледуване… Специалното участие на рок група Mirror със солистката Свилена Иванова бе прието с възторг от публиката. Молитвата на отец Георги Стоименов в началото изправи на крака залата в благоговейно мълчание. Секретарят на читалището Силвия Боева поздрави всички, дошли с добро в този общ Дом на Игнажден. На крака стана публиката и в края, след като нотариусът Зоя Аврамова обяви, че за една вечер са събрани над три хиляди и шестстотин лева. А звуците на последната песен – “Тиха нощ, свята нощ”, изпълнена от рок състава с ръководител Петър Трайков и солистки Полина и Свилена, продължи да звучи в душите на всички с надеждата, че Христо ще оздравее и скоро ще го видим отново сред нас.“ –  разказва Марта Радева.

В края на Януари‘2019 Провадия получава добри новини за друго свое дете. 11-годишната Рафия от Провадия значително подобрява здравословното си състояние след лечение в отделението по физикална и рехабилитационна медицина в МБАЛ „Централ Хоспитал“ Пловдив. Тя страда от вродена миопатия. „Вродената миопатия е група заболявания, които протичат с прогресираща атрофия на мускулите, посочва началникът на Физиотерапията д-р Илияна Матеева. Още при прегледа на Рафия прави впечатление характерният фациес, атрофия на раменната мускулатура, придружена със скапула алата, както и отслабване мускулите на тазовия пояс с изразена лордоза – детето кляка и трудно се изправя само без опора на ръцете.“ Според нея това е една от най-благоприятните форми на заболяването, а основната задача на терапията е максимално да се поддържат подвижността и самостоятелното придвижване на болните с цел дълго време да са независими в ежедневието. Майката на Рафия също е обучена като терапевт, за да прави упражнения вкъщи.

В миналото се е смятало, че тези деца са обречени на трайно обездвижване, но сега това не е така.

Малко по – късно друг зов за помощ разтърсва Провадия из основи и мобилизира всички:

“Да помогнем на семейството на Дария Живкова Димитрова, на 17 години от град Провадия, в трудната й борба със заболяването муковисцидоза. Муковисцидозата представлява заболяване, което поразява дихателната система. В резултат се натрупва гъст мукозен секрет, който създава условия за възникване на хронично възпаление и развитие на прогресираща дихателна недостатъчност. За да живее нормален живот на Дари й е нужна трансплантация на бели дробове”

Дари обединява молитвите на цяла Провадия. Организирани са благотворителни концерти, събития на групи, млади девойки и майки организират благотвотителни базари, в помощ на 17 – годишната Дари. Поставени са множество кутии за дарения. Заведение от Провадия организира специални партита и дарява целия си дневен оборот на Дари. Инициативата се разпространява и извън пределите на община Провадия. Ангелите на Дари са от цялата страна.

Огромна помощ идва от съседната община Девня. Там граждани, деятели, местния бизнесмен Куцаров  и кмета на Община Девня Свилен Шитов правят различни инициативи, за да бъде събрана необходимата сума за лечението на Дари. На 15 септември учители призовават парите за цветя да бъдат дарени на Дари.

В края на Септември идва добрата новина, че състоянието на Дария се подобрява. До тогава е събрана сумата от над 200 000лв.

Дари е диагностицирана с Муковисцидоза и се нуждае от спешна трансплантация на бял дроб. На 17 септември Дария е настанена в германска болница в Хановер във връзка с трансплантацията. Там лекарите й правят множество изследвания, консулти и я подлагат на специален режим. Теглото й започва да се повишава. При постъпването си в болницата Дари е 32кг., а според оповестеното немските специалисти искат организма й да заякне.

В края на Ноември добрите новини от Дари, заради които цяла Провадия се обедини в усилията и молитвите си, продължават. Дари е наддала е до 44.5 кг. Продължава с физиотерапията и венозен антибиотик вече вкъщи. Другата добра новина е, че Дари вече е на училище!

На 09.12.2019г. и 10.12.2019г. пред южната фасада на сградата на Общинска администрация се проведе Благотворителен базар. Коледния благотворителен базар в гр. Провадия се организира съвместно с доброволци. Общинска администрация, от своя страна, осигури необходимите шатри и маси, на които да се разположат домашно приготвени ястия – коледни сладки и соленки, както и ръчно изработени сувенири и всякакви коледни артикули.

Организатор на базара е Кристин Владимирова. Събраните средства са в размер на 1134 лв. Решено е те да бъдат разпределени на  социални институции на територията на общината. Това са:

  1. ЦЕНТЪР ЗА НАСТАНЯВАНЕ ОТ СЕМЕЕН ТИП – 12 потребители с тежки физически увреждания
  2. ЗАЩИТЕНО ЖИЛИЩЕ ЗА ХОРА С УМСТВЕНА ИЗОСТАНАЛОСТ- 8 потребители

3.ДОМ ЗА ПЪЛНОЛЕТНИ ЛИЦА С ФИЗИЧЕСКИ УВРЕЖДАНИЯ – 36 потребители

  1. ПРЕХОДНО ЖИЛИЩЕ – село БЪРЗИЦА – 8 потребители.

30 % от събраните средства отиват при Дом за пълнолетни лица с физически увреждания в размер на 340 лв.

70% от събраните средства се разпределят на останалите три инстутиции :

– ЦНСТ – 340 лв.

-Защитено жилище – 227 лв.

– Преходно жилище – 227 лв.

Второ основно училище “Иван Вазов” град Провадия, дари артикулите, които не се закупиха на базара. Те ще бъдат разпределени на хора в нужда, съобщават организаторите.

Сладките изкушения от “Желев Трейд” град Дългопол, ще бъдат предадени на : ЦНСТ гр. Провадия , Защитено жилище и ЦСОП-Кривня.

Доброволците на коледния базар са:

Ако имаше класация къде в България хората са били най-съпричастни, може би това щеше да е Провадия. Може само така да ни се струва. Вероятно така е навсякъде по Божията земя. Въпреки това, тази година Провадия бе град на милосърдието и съпричастността.

БЛАГОДАРИМ ВИ!

Свързани статии:

Цял град в подкрепа на едно момче

Добри новини: Състоянието на Дария се подобрява, нужна е още помощ!

 

Добрите новини за Дари от Провадия продължават

Подобни новини

Вашият коментар