Спецсъдът реши: Нено Димов остава в ареста

Спецсъдът реши: Нено Димов остава в ареста

Според магистратите има обосновано предположение за извършено престъпление. По време на заседанието бившият еко министър обяви, че е изпълнявал съвестно задълженията си

Подалият оставка министър на околната среда и водите Нено Димов остава в ареста. Това реши Специализираният наказателен съд, съобщи bTV.

Според магистратите има обосновано предположение за извършено престъпление, а събраните доказателства към момента сочат за съпричастност на Димов.

По време на заседанието бившият еко министър обяви, че е изпълнявал съвестно задълженията си.

От прокуратурата настояваха за постоянен арест на Нено Димов, защото той би могъл да повлияе на свидетели и да попречи на разследването. Това е възможно, тъй като докато Народното събрание не гласува оставката му, той все още е министър на околната среда и водите.

Наблюдаващият прокурор отбеляза, че няма опасност Димов да се укрие. По думите му обаче престъплението, за което е обвинен ексминистърът е от изключителна обществена опасност заради големия размер на причинените щети – 11 млн. лв. и защото от водната криза в Перник са засегнати над 90 хил. души.

Съдия Цветан Колев прие мотивите на обвинението, че престъплението, в което Димов е обвинен, е тежко, има преки доказателства, че той го е извършил и може да влия на свидетелите, ако бъде пуснат от ареста.

Съдията добави и още един аргумент – достигането до критично положение в Перник “задължава държавата да осигури всички възможности за установяването на истината и вината”. Една от тези възможности била именно да остави Димов в ареста.

Според адвоката на Нено Димов Ина Лулчева решението издавало безпомощност. Тя каза, че оставката на Димов е приета от премиера Бойко Борисов и трябва да бъде гласувана от Народното събрание и аргументът на прокуратурата, че клиентът ѝ може да влияе на свидетели в ролята си на министър, е несъстоятелен.

От своя страна наблюдаващият прокурор Ангел Кънев остана доволен от решението на съда.

Определението не е окончателно и може да се обжалва пред апелативния спецсъд.

Подобни новини

Вашият коментар