Ученици от Суворово предлагат иновативни решения за пътна безопасност

Ученици от Суворово предлагат иновативни решения за пътна безопасност

Ученици от Професионалната гимназия по селско стопанство “Свети Георги Победоносец” в Суворово предлагат иновативни решения за пътна безопасност. Те са разработили система, която показва на другите шофьори, че автомобилът им има повреда. Гимназистите имат и разработка за предотвратяване на челни удари при изпреварване.

Калин и съучениците му стигат до идеята за система, която да съобщава на другите шофьори, че колата им има проблем, след поредната новина за катастрофа заради техническа неизправност, например, спукана гума.

Калин Великов: Натискаме първият бутон, този, и отзад се визуализира същата икона, която е и тук. – Това няма да отнеме от вниманието на водача? – Не, то е достъпно докато караш. Просто правиш така и няма да ти попречи по никакъв начин, както на нас така и колата зад нас.

Много от смърнотосните катастрофи стават заради челни удари при изпреварване. Гимназистите от Суворово предлагат решение, базирано на GPS технологията.

Устройствата са евтини и лесни за ползване – учениците от Суворово са поръчали части по интернет и са ги сглобили сами, след като преподавателят им ги провокирал да измислят реално приложим продукт.

Владимир Иванов, преподавател по иновации: След всеки изминал час, защитавайки всяка една от тезите, от проблемите, те повярваха в проектите и тогава беше моментът, в който те се запалиха и всичко хвръкна в Космоса.

Гл. инспектор Петко Камбуров, началник на сектор “Пътна полиция” – Варна: Това въведение, лично мое мнение е, че със сигурност на някакъв по-късен етап ще бъде реализирано.

След учениците от Суворово на ход са законотворците.

Подобни новини

Вашият коментар