Краят на Windows такъв, какъвто го познаваме

Краят на Windows такъв, какъвто го познаваме

На 22 октомври 2009 г. на бляскава премиера в Ню Йорк Microsoft представят Windows 7.

Новата операционна система има амбициозната цел да поправи провала и разочарованието, които Windows Vista донесе на потребителите. “Здравейте, аз съм PC и Windows 7 е моя идея”, гласи рекламният слоган на Windows 7.

Той действително успява да накара мнозина да забравят несполучливата Vista и носи на клиентите куп приятни и удобни екстри.

Всъщност Windows 7 се оказва толкова успешен, че отнема почти 4 години на Windows 10 да го настигне по популярност и дял компютри, на които е инсталиран.

Дори днес милиони компютри работят с тази операционна система – по данни на Netmarketshare колосалните 26 на сто от всички PC-та функционират именно с Windows 7.

За сравнение, Windows Vista и Windows 8 никак не допаднаха на потребителите и малцина обновиха операционните си системи с тях. Така редица фирми предпочетоха да останат с Windows 7 и XP. Затова и изглежда Microsoft не се притеснява особено какво ще прави през 2023 г., когато изтича поддръжката на Windows 8, тъй като той е инсталиран на по-малко от 8 на сто от компютрите, но се чуди какво да прави потребителите на Windows 7.

Microsoft полагат неимоверни усилия в рекламата и убеждаването на клиентите да обновят системите си до Windows 10 – начинание, в което компанията има променлив успех. Така към днешна дата фирмата обявява, че спира поддръжката на Windows 7, а милиони компютри се оказват уязвими за пробиви в сигурността.

За потребителите, които в момента работят с Windows 7, има няколко добри и няколко лоши новини.

Първата лоша вест е, че тези, които използват тази версия на операционната система за бизнес и за образователни цели, имат възможност да заплатят да получават ъпдейти в областта на сигурността, но на доста солена цена. Всеки от тези ъпдейти ще струва по около 25 долара на компютър, а цената нараства двойно през 2021 г. През 2022 г. сумата ще достигне 100 долара на компютър.

Нещата са още по-неприятни за потребителите на Windows 7 Pro, където сумата започва от 50 долара на машина и през следващата година достига до 100 долара. През 2022 г. съответно ще нарасне до 200 долара на PC. Изискванията не са твърде високи, но все пак немалко по-стари машини няма да могат да работят с Windows 10.

Вторият проблем е, че не всеки компютър или лаптоп може да функционира ефективно с Windows 10. Според ръководство, публикувано от Microsoft, машината ви има нужда от поне 32 гигабайта място за съхранение на харддиска, 1 гигабайт RAM и процесор от поне 1 GHz.

От друга страна, през цялата 2019 г. Microsoft предупреждава, че спира поддръжката на Windows 7, така че клиентите не могат да се оплачат, че са изненадани.

От сряда, 15 януари, всеки потребител ще вижда на цял екран предупреждение, което обяснява, че системата вече е извън поддръжка. А и добрата новина е, че въпреки че е извън поддръжка, в Windows 7 има още живот.

Google например обещават да поддържат Chrome за операционната система най-рано до 2021 г. Подобни намерения затрудняват Microsoft в намерението им постепенно да изтикат Windows 7 от каталога си и да увеличат процента на потребителите, преминали на Windows 10.

Вече видяхме как компанията нарушава обещанията си покрай Windows XP, за който издаде редица пачове и то далеч след датата, на която спря поддръжката му. Не е изключено да станем свидетели на същото и с Widows 7.

В крайна сметка най-големите проблеми за Microsoft ще дойдат от потребители, които упорито отказват да подновят операционната си система, въпреки че в някакъв момент ще са принудени да го сторят.

Windows 10 пък ще се бори с този проблем в края на поддръжката си с големия ход на Microsoft, който фирмата образно определя като “превръщане на Windows 10 в услуга“.

Идеята е интересна и би било любопитно да видим как ще се развие във времето. Тя е част от стратегията на компанията да направи продуктите си по-конкурентноспособни и по-пригодни в динамичния и бързоразвиващ се бранш на технологиите.

Тук възникват обаче и редица въпроси. Към момента няма никаква информация дали се задава Windows 11 и дали въобще операционната система ще бъде с тази номерация, затова потребителите, които в момента си закупуват Windows 10, се надяват той да бъде поддържан възможно най-дълго.

Междувременно Microsoft залага много на своя Windows Surface, с който ще работят устройства като лаптопи, таблети и смартфони.

Още по време на изложението CES през миналата седмица бяха показани някои прототипи на устройства, които са със Surface, но е ясно и че тази операционна система има да извърви дълъг път от концептуалните устройства до потребителите.

Най-важното е, че може би никога няма да видим голям рилийз като този на Windows 7 или Windows 10.

Приоритетите на Microsoft очевидно се изместват към преносимите устройства.

Затова и операционната система във вида, в който я познаваме, вече не е най-важния фактор за компанията. А какво се задава на хоризонта след Windows – рано или късно предстои да разберем.

Подобни новини

Вашият коментар