НПО ПРОВАТОН внася сигнал в прокуратурата срещу бившия кмет Филчо Филев и негови помагачи

НПО ПРОВАТОН внася сигнал в прокуратурата срещу бившия кмет Филчо Филев и негови помагачи

Сигнала касае умишлена трайна безстопанственост на Община Провадия

Неправителствена организация ПРОВАТОН ще внесе сигнал в прокуратурата за действията на бившия кмет на Община Провадия Филчо Филев (2011г. – 2019г.) индикиращи умишлена трайна безстопанственост и източване на общински средства за стотици хиляди лева, които принципно са „нагло престъпление“. Това каза председателят на НПО ПРОВАТОН Димитър Димитров на пресконференция в централата на организацията във Варна.

Според НПО ПРОВАТОН бившият кмет е бил в основата на умишлени действия за източване на общински средства от Община Провадия, като негови служители са били задължавани да ги спомагат, а в своята съвкупност същите могат да изпълнят състава на сложни престъпни схеми продължили през периода на неговото управление, а по – точно от 2011г. до 2019г.

Председателят на НПО ПРОВАТОН представи два тома събрани документи и доказателства, от които става ясно точно как и по какъв начин със сложни комбинации, схеми и принуда са били източвани огромни средства. Много важно е да се отбележи, че лицето Филчо Филев не е показвал притеснения, а компетентност, демонстрирал е хладнокръвие и чувство на безнаказаност.

„Ако тези престъпления останат ненаказани, това означава, че институционално нас ни няма като държава“, добави Димитров.

Според него „Тук не говорим за некадърно управление, а напротив – говорим за една много добре организирана престъпна група с богат административен опит, на която начело е бил бившия кмет Филчо Филев. Съгласно наличните документи и доказателства веднага до него се нарежда Анатоли Атанасов (бивш негов зам. кмет), следва бившия кмет на село Бозвелийско Живко Панев, за който също прилгаме документи за съучастие и помагачество и други лица заемали отговорни позиции, които сме описали надлежно в сигнала ни като имена и роли, каквито са заемали в отделните, по първоначални данни, престъпни схеми за умишлено източване на Общината.”

„Според нас Филчо Филев и Анатоли Атанасов трябва веднага да бъдат отстранени от общински съвет гр. Провадия, тъй като продължават да въздействат и да задължават служители на Община Провадия да прикриват документи, и да им съдействат за нови нарушения, като по този начин ги компрометират и въвеждат в заблуждение като помагачи. Те явно нямат морал да си подадат оставките сами. Те са нравствено падение. Това, което са причинили на провадийци с умишлените си действия и катерейки се по костите на почтени хора, това е такава морална нищета и низост, че чак не заслужава коментар“, допълни Димитров.

 

Подобни новини

Вашият коментар